Magyarországon megéri ipari cégnél dolgozni

Debrecen – A felvételt tervező hazai cégek aránya 24-ről 18 százalékra zsugorodott év eleje óta.


A hazai vállalkozások túlnyomó részének nem áll szándékában munkavállalót felvenni, így nem várható a szektorban a foglalkoztatás látványos javulása. Fizetésemelésre a kis- és középvállalkozások (kkv-k) durván harmada készül, az ipari szektorban azonban ez közel minden második cégre igaz – derül ki a K&H kkv bizalmi index adataiból.

Látványosan nem

A munkaerő felvételt tervező cégek aránya 24-ről 18 százalékra zsugorodott év eleje óta, és legtöbben csupán néhány főt terveznek felvenni. A kkv szektorban tehát továbbra sem várható a foglalkoztatás látványos bővülése” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. Nem mindegy azonban milyen szakirányú végzettséggel rendelkezik a leendő munkavállaló, mivel az egyes ágazatokban igen eltérő az elhelyezkedés esélye. Míg az ipari cégek negyede keres új munkaerőt, addig a szolgáltató, kereskedelmi és mezőgazdasági szektorban ez az arány 16-17 százalék körül mozog.

A kivétel erősíti…

A fizetésemelést tervezők aránya nem változott év elejéhez képest, (37%), átlagosan 3,7 százalékkal kaphatnak magasabb bért a munkavállalók a következő egy évben. Az ipari vállalkozások e tekintetben is kiemelkednek, a szektorban jóval az átlag fölött, közel minden második cég készül béremelésre. „A KSH legfrissebb adata szerint összességében jól megy az iparnak. Feltehetően ez áll az ipari vállalkozások fokozott munkaerőigényének, illetve fizetésemelési szándékának hátterében” – tette hozzá Kovács Viktor Zoltán.

HBN
hirdetés