Magyarországon nem él más kutató, aki új halfajt fedezett fel

Akt.:
Magyarországon nem él más kutató, aki új halfajt fedezett fel
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Barbus biharicus, azaz a bihari márna nevet kapta Debreceni Egyetem kutatói által felfedezett új márnafaj.

A képek tanúsága szerint apró, mintegy 10 centiméter hosszúságú halról van szó, amelyet a Körösök vízrendszerében találtak meg Antal László adjunktus vezetésével a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Hidrobiológiai Tanszékének kutatói. A kisebb rendszertani kategóriákban, például a baktériumoknál napi szinten írnak le újabb fajokat, de a gerinceseknél ez ritkaság, jelenleg Magyarországon Antal Lászlón kívül nem él más kutató, aki új halfajt fedezett volna fel.

Évmilliókkal ezelőtt még egy fajhoz tartozott az a négy márnafaj, amelynek negyedik tagját több éves kutatás eredményeként azonosítottak Antal László adjunktus vezetésével.– 2002-ben látott napvilágot egy cseh-görög-francia kutatás, amelyben megállapították, hogy az 1852-ben leírt Petényi-márna (Barbus petenyi) mellett a Kárpát-medence északi részén egy külön fajba tartozó kárpáti márna (Barbus carpathicus) honos, a déli területeken pedig a balkáni márna (Barbus balcanicus) él. A mi kutatásunk 2010-ben kezdődött, azzal a céllal, hogy kiderítsük, melyik folyónkban milyen márnafaj él – magyarázta Antal László. – 2013-ra megállapítottuk, hogy a Sebes-Körös vízrendszeréből egy olyan halfaj került elő, amely genetikailag eltér a korábban leírt három fajtól.


Fotó: unideb.hu Antal László | Fotó: unideb.hu ©

2014-ben egy újabb génvizsgálat is hasonló eredményt hozott, majd a harmadik vizsgálat még biztosabban bizonyította, hogy valóban egy új fajról van szó, amit az élőhelye nyomán Barbus biharicusnak, azaz bihari márnának neveztek el.

HBN


Címlapi kép: Czeglédi Zsolt / MTI

hirdetés