Magyarország versenyelőnyben van Európában

Magyarország élen jár Európában, Orbán Viktor miniszterelnök olyan változásokat jelentett be a Parlamentben az elmúlt héten, amelyhez hasonló változást határozott most el az Európai Tanács (ET) – jelentette ki a miniszterelnök szóvivője pénteki tájékoztatóján.

Szijjártó Péter a változások közül kiemelte a bürokrácia csökkentését, az átláthatóság megteremtését, a pénzügyi szektor bevonását a közteherviselésbe, a munkahelyteremtést, a növekedést, valamint a kis- és közepes vállalkozások támogatását. Hozzátette: az Orbán Viktor kormányfő által meghirdetett első gazdasági akcióterv szintén ezeket a célkitűzéseket, így a gazdaság beindítását és a foglalkoztatás növelését célozza meg.

Európának alapvető változásokra és változtatásokra van szüksége, ezek a változások itthon néhány héttel ezelőtt már elindultak – jelentette ki Szijjártó Péter. Az Európai Tanács csütörtöki ülésén megállapított következtések közül a miniszterelnök szóvivője megemlítette azt a pontot, amely kimondja: az ET egyetért azzal, hogy a tagállamoknak be kell vezetniük a pénzügyi intézmények által fizetendő adók rendszerét. A szóvivő szerint ebből a szempontból Magyarország versenyelőnyben van, hiszen a miniszterelnök által bejelentett első gazdasági akcióterv egyik intézkedése arról szól, hogy a kormány arra kéri a bankokat, a biztosítótársaságokat és a pénzügyi lízingcégeket, vegyék ki a részüket a közteherviselésből.

A banki különadóval kapcsolatban Szijjártó Péter kérdésre válaszolva elmondta: folynak a tárgyalások a nemzetgazdasági miniszter vezetésével, egyelőre nincs olyan információ, ami azt mutatná, hogy az idei évben ne lenne teljesíthető a megfogalmazott 200 milliárdos cél.

– Független Hírügynökség –