Magyarország reumával küszködik

Debrecen – „Magyarország nem szívbeteg, amitől infarktust lehet kapni, és bele lehet halni, sokkal inkább reumás tüneteket mutat; le van lassulva.

Bizalmi válság van, el van meszesedve…; ezekbe ugyan nem lehet belehalni, de igencsak kellemetlenek tudnak lenni” – jelentette ki a Naplónak adott interjúban Csaba László egyetemi tanár, az MTA levelező tagja, aki a Debreceni Egyetemen is tanít.

Az előadása témája sokatmondó (A válságkezelés válsága). Tényleg ilyen szerencsétlenül nyúltak nagyjaink a témához? Vagy ez nem pusztán „hungarikum”, hiszen mások is csetlenek-botlanak a nehéz terepen?

Csaba László: Tény, hogy a válságra adott nemzetközi reakció nagyrészt elhibázott volt, mert rögtönzésszerű pánikreakciókban merült ki. Itthon a hazai elit az elmúlt nyolc évben rendkívül felelőtlenül viselkedett; az állam nyakló nélkül költekezett, a növekedést hitelből próbálta finanszírozni, nem korlátoztaa bankoknak a magánszemélyek devizában történő eladósodására irányuló törekvését, és figyelmen kívül hagyta a Magyarország sérülékenységére vonatkozó nemzetközi jelzéseket.

Magyarország más típusú válságban van, mint a nyugat. Nálunk nem válságot kell kezelni, hanem gazdaság-stratégiát kialakítani. A Bajnai-kormány életben tartotta a beteget, de az a feladat már az Orbán-kormányra vár, hogy felkeltse az ágyából és ismét mozgásképessé tegye.

Ma a vezető országok, ha szerényen is, de már növekednek. A kérdés csak az, hogy hozzánk mikorra érhetnek el azok a hullámok, amiket majd meglovagolhatunk?
Csaba László: Miközben az amerikai és az ázsiai gazdaságok növekednek, és az európai piacokon is megfigyelhető némi élénkülés, a rossz hír az, hogy a válság területileg egyenlőtlen módon múlik el. Az izgalmas kérdés az, hogy az élet visszatér ugyan a régi kerékvágásba, de nem akkor, nem ott és nem úgy.

Miközben a legnagyobb pénzügyi cégek köszönik, jól vannak, tele vagyunk olyan cégekkel, amelyeknek már tíz éve meg kellett volna szűnni. Sajnos a magyar gazdaságot külső felhajtóerő nem fogja új pályára állítani, ezért nekünk kell megtalálni azokat a piaci réseket, amelyekkel ismét exportvezérelt növekedésbe foghatunk.

A családok megtanulhatták az elmúlt másfél évben, hogy hová vezet az, ha tovább nyújtózkodnak, mint ameddig a takarójuk ér; de vajon okul-e a közelmúlt történéseiből az új kormány?

Csaba László: Kétharmaddal sok mindent meg lehet tenni, persze ezt is el lehet rontani. Például azzal, ha megijednek a saját árnyékuktól (egy dolog beszélni róla, és más csinálni), vagy ami még rosszabb, ha azt mondják, hogy eddig annyit voltunk ellenzékben, mostmár juttassunk a mieinknek is. Bár szerintem ezek egyike sem reális veszély…

Címkék: , ,