Magyarország legnagyobb öko-kalandtúrája uniós pénzből

Magyarország legnagyobb öko-kalandtúrája uniós pénzből
Tiszacsege – Vasárnap délután 350 résztvevő számára ért véget a Tiszavölgy Kalandtúra újabb – harmadik – hétvégéje, az indulás péntek reggel történt Tokajból. Az uniós pénzből támogatott program teljesen ingyenes volt, vagyis a „kalandozóknak” nem kellett fizetni két éjszakai szállásért és három napi ellátásért.

Mint Kéky Kira sajtófőnök a kezdeményezés céljáról elmondta, eddig három hétvége alatt több mint ezer ember tanulta meg gyakorlati példákon keresztül, hogy miként óvhatja, védheti környezetét, milyen apró dolgokon múlik a környezettudatosság.

Így több kistermelőt látogattak meg, hogy még nagyobb hangsúlyt kapjon: a helyi zöldség és gyümölcs nem csak finomabb, de a környezetet sem kell az import több ezer kilométeres utaztatásával terhelni. Mellette kiderült, miként hasznosítható komposztálásra a konyhai hulladék.

A túrázók egyebek mellett Tokaj felfedezése után belekóstolhattak a víz feletti kötélpályán csúszkálás izgalmába, szekeret toltak, eveztek, régi mesterségekkel ismerkedtek, magyar szürkéket és bivalyokat szemrevételezhettek közelről. A túrára nagyon sok kistelepülés nevezett csapatot.

A résztvevők természetesnek vették, hogy ezúttal nem palackos vizet fogyasztottak, helyi termékeket ettek és sokat kerékpároztak. A remény, hogy hazatérve innen folytatják.