Magyarország az élen jár az ifjúsági munkanélküliségben

Egy éves kutatómunka után elkészült a magyar ifjúsági munkanélküliségről szóló helyzetjelentés.

Az eredmény megdöbbentő: 2010-re már mintegy százezerre tehető azoknak a 25 év alatti fiataloknak a száma, akik nehezen, vagy egyáltalán nem találnak maguknak munkát Magyarországon. Segítség lenne, szakemberek állnak készen a helyzet megoldására, az állam azonban és a legtöbb önkormányzat egyelőre tehetetlen, vagy lassan reagál a problémára.

KID kézikönyv, ezt a nevet kapta magyar ifjúsági munkanélküliség kezeléséről szóló disszeminációs kiadvány, ami a Társadalmi Megújulás Operatív Program ( 1.4.3.08/2) az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával készült, s amelyet az Országos Kid Egyesület (OKIDE) és a debreceni CSAT Egyesület szakemberei egyéves kutatómunka után mutatnak be 2010. október 27-én, Budapesten.

A kutatás eredménye megdöbbentő képet mutat a 15-24 éves korosztály foglalkoztatottsági állapotáról: az Eurostat számításai szerint az uniós átlag is magas, 20,2 százalékra tehető ebben a korosztályban, ám a magyar adatok viszont még ennél is riasztóbbak: a 2009. év III. negyedévében az országos 10,3 százalékos rátával szemben a 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 27,7 százalék volt, ami 86 ezernél is több álláskereső fiatalt jelent.

2001-ben Debrecenben – a RÉS Egyesület, majd a CSAT Egyesület keretein belül – kifejlesztett KidNet.hu (Komplex, Integrált, Differenciált ) programot, amely komplexen képes kezelni a hazai ifjúsági munkanélküliség problémáját, különösen a hátrányos helyzetű, nehéz sorsú, iskolából és a képzésekből kimaradt fiataloknak nyújthat segítséget. A program kifejlesztését kezdetben az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) támogatta.

Az ifjúsági munkanélkülieket segítő szervezetek napjainkra azonban válságba kerültek; az állam és a legtöbb önkormányzat képtelen átfogóan kezelni az ifjúsági munkanélküliség problémáját, a munkát elvégezni képes civil szervezetek viszont mozdulni sem tudnak a forráshiány miatt.

KID kézikönyv személyes sorsokkal mutatja be, hogy a KID szakterületeket összekötő szakmai segítséggel, a boldogulásukhoz szükséges ismeretekhez, önbecsüléshez, munkához juttathatja a fiatalokat, aminek segítségével még az állami és önkormányzati ellátó rendszerek költségei is csökkenthetők.