Magyarország a díszvendége az idei Varasdi Barokk Estéknek

Zágráb – Magyarország a díszvendége az idei Varasdi Barokk Esték nemzetközi horvát komolyzenei fesztiválnak, amelyet szeptember 22. és október 2. között tartanak – közölte a Zágrábi Magyar Intézet az MTI-vel.

A fesztivált a magyar Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar nyitja meg a varasdi székesegyházban, majd a Marqiuise Együttes ad hangversenyt a Trakostyán várkastélyban.

A közel másfél hétig tartó rendezvényen többek között fellép Varnus Xavér, aki Bach zenéjét ötvözi Pilinszky János költészetével, valamint Kónya István lantművész és a Savaria Barokk Zenekar, amely Caldara Szent István, Magyarország első királya című oratóriumát adja elő.

A fesztivál első hétvégéjét a Pannon Filharmonikusok kórusa és zenekara zárja – olvasható a rendezvény programjában.

Szombathely és Varasd testvérvárosok, ezért a varasdi zeneiskola a szombathelyi diákokkal közösen ad hangversenyt.

A 47. Varasdi Barokk Estéken a közönség közel 20 hangversenyt hallgathat majd meg. A barokk pompáját felidéző koncertek és események évente közel 10 000 látogatót vonzanak, akik közt egyre több a külföldi vendég is.

A Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő védnöksége alatt álló barokk fesztivál 2017-ben nyert felvételt az Európai Fesztivál Szövetségbe (EFFE). Az elmúlt tíz évben a rendezvény vendégei voltak Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Németország, Izrael, Ausztria, Olaszország és Spanyolország világhírű zenészei és zenekarai is.

Európa egyik legjelentősebb barokk fesztiváljának kísérőprogramjai között virágkiállítás, barokk konyha, könyv-, kotta- és hanghordozó-bemutató, valamint tudományos szimpózium is szerepel, továbbá bemutatkozik Szombathely és Zalaegerszeg városa.

A fesztivál idei programja zágrábi magyar nagykövetség és a Zágrábi Magyar Intézet közreműködésével valósul meg.

– MTI –