Nagyvilág

2008.10.17. 14:18

Halállal fenyegetik a szerb belügyminisztert a neonácik

<p>Fenyegetőznek a szerbiai neonácik. Miután az igazságügyi minisztérium javaslatára az államügyész kezdeményezte egyik szervezetük tevékenységének betiltását, a szélsőségesek életveszélyesen megfenyegették Ivica Dacsics szocialista párti belügyminisztert, akinek nem felejtik el egykönnyen, hogy a rendőrség megakadályozta a neonácik belgrádi menetelését "Szerbia egységéért".<BR /></p>

A Nemzeti Arcvonal (Nacionalni stroj) nevű újfasiszta szervezetet jogi értelemben nem lehet betiltani, mivel nincs is bejegyezve, de meg lehet akadályozni tagjainak tevékenységét, ha így dönt majd az alkotmánybíróság.

Az illegális szervezet ez esetben honlap nélkül maradna, tagjai nem jelenhetnének meg együtt még kisebb csoportban sem (egy lap megjegyzi, hogy sörözni sem mehetnének el együtt), nem osztogathatnának szórólapokat és semmilyen más propagandaanyagot.

Mindezeknek a tilalmaknak a kimondása összhangban lenne a z alkotmánnyal, mivel a szervezet tagjai alapszabályukban, programjukban, felhívásaiban egyértelműen nemzeti gyűlöletet keltenek. A köztársasági ügyészség szóvivője szerint senkit sem kímélnek meg, aki nácizmust és neonácizmust propagál. A Nemzeti Arcvonal tagjait egyébként ismer a rendőrség. Ha majd érvényt akar szerezni a bírósági ítéletnek, tudni fogja, hol kell keresni őket.

Szerbiában felvetik azonban a kérdést, hogy mi lesz a többi szélsőséges szervezettel, amelyek még be is vannak jegyezve. Az ügyészség ugyanis nem kezdeményezte például a Vér és Becsület betiltását, amely köztudomásúlag náci formáció (a brit neonáci szervezet "társszervezete"). De itt van a fasiszta Obraz, vagy a Rasionalisti soviniszta szervezet, amelyek nemigen különböznek a betiltásra váró neonáci Nemzeti Arcvonaltól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!