Magyarok Nyilai – Budaházy egy éve előzetesben

Már az iratanyagok rendszerezésénél tartanak a “Magyarok Nyilai” néven elhíresült, terrorcselekményekkel kapcsolatos ügyben a Központi Nyomozó Főügyészségen, az iratismertetés, mikor a gyanúsítottak és védőik megismerhetik a nyomozás anyagait, rövidesen elkezdődhet.

Közben a héten a bíróság dönt Budaházy György – az ügy fő gyanúsítottja – előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról. Budaházy egy éve van előzetesben – a pontos “évforduló” június 19-e – így már nem az első fokon eljáró bíróságon, hanem eggyel magasabb szinten dől el, hogy az ügyészség indítványának megfelelően további két hónapig előzetesben marad-e a férfi. Budaházy egyébként jelenleg Vácon van előzetes letartóztatásban.

Körülbelül egy hónapja merült fel, hogy hamarosan megkezdődik az ügyben az iratismertetés, de eddig még nem történt meg. Nyomozati cselekmények már hosszú ideje nem történtek az ügyben – mondta a Független Hírügynökség kérdésére Budaházy György ügyvédje, Király Gábor. Ügyfele előzetes letartóztatásával kapcsolatban csütörtökön lesz újabb döntés, a Fővárosi Bíróságon.

Az iratismertetések rövidesen megkezdődhetnek

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy még tart a több ezer oldalas iratanyag rendezése, az iratismertetések rövidesen megkezdődhetnek. A Központi Nyomozó Főügyészség egyébként újfent a gyanúsított előzetes letartóztatásának meghosszabbítását indítványozta. A férfi egy éve, 2009. június 19-én került előzetesbe, a szabályok szerint ilyenkor már nem az első fokon eljáró bíróság, hanem eggyel felsőbb szint, jelen esetben a Fővárosi Bíróság hoz döntést a kényszerintézkedéssel kapcsolatban. A nyomozó főügyészség egyébként a szabályoknak megfelelően két hónapos – augusztus 20-ig tartó – hosszabbítást javasol. Az indoklás szerint azért kérik a hosszabbítást, mert a kiemelt súlyú, többszörös halamazatban elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatos eljárásban csak így biztosítható a gyanúsított jelenléte, illetve tartani lehet a bűnismétléstől is.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a gyanú szerint a terrorcselekményekkel kapcsolatba hozott csoportot 2007 elején Budaházy György hozta létre és vezette. Az ügy első négy gyanúsítottját még 2009 áprilisban fogták el Pest megye különböző részein, ötödik társukat pedig körözték, azonban májusban őt is elkapták. Ő tárolhatta azokat a robbanóanyagokat, melyekkel később Budaházy György utasítására két országgyűlési képviselő házánál egyszerre akartak robbantani a gyanú szerint. Az emberi élet kioltására is alkalmas robbanóanyagot focilabdákba töltötték.

Időközben az ügynek számos új gyanúsítottja lett – köztük a Jobbik bicskei elnöke, aki lemondott tisztségeiről, mikor meggyanúsították. Az ügy tucatnyinál is több gyanúsítottjának nagy része ellen a nyomozás ideje alatt újabb és újabb bűncselekményekkel kapcsolatban találtak bizonyítékokat a nyomozó ügyészek. A gyanú szerint a csoport tagjai erőszakos cselekményekkel politikai döntéshozókat próbáltak befolyásolni. Ők felelhetnek például Hiller István és Kóka János, illetve más országgyűlési képviselők háza elleni támadásért, de Csintalan Sándor megveréséért és melegbárok elleni Molotov koktélos támadásokért, illetve az ő számlájukra írható a 100 millió forintos kárt okozó szabadszállási buszrobbantás is.

– Független Hírügynökség –