Magyarok és amerikaiak készítik fel az afgán haderőt

Magyarok és amerikaiak készítik fel az afgán haderőt
Debrecen – Június közepén indul az afganisztáni Baglan tartományba az az 50 fős magyar-amerikai csapat, amely az afgán hadsereget készíti fel az önálló harci feladatokra.

A katonákat Hajdúhadházon készítették fel a 6 hónapos misszióra, egyebek mellett harctéri életmentő tanfolyamon, pszichológiai tréningen, harcászati és lövészeti kiképzéseken vettek részt.

Az Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) tagjai felerészben támaszkodik magyar és tengerentúli katonákra. Péntek az 5. Bocskai István Lövészdandár ünnepélyes keretek között vett búcsút tőlük. A dandár parancsnoka, dr. Böröndi Gábor dandártábornok jelentése után Orosz Zoltán vezérőrnagy a Honvéd Vezérkar Főnök helyettese és Mike McHenry ezredes, az Ohioi Nemzeti Gárda logisztikai főnöke mondta el köszöntőjét.

A búcsúztatón részt vett az Ohioi Nemzeti Gárda kijelölt állománya valamint az USA Nagykövetség Védelmi Együttműködési Hivatal képviselője. Jelen volt Pajna Zoltán debreceni alpolgármester, Kocsis Róbert, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint a megyei fegyveres és rendvédelmi szervek vezetői.

Rédei Róbert alezredes, OMLT-parancsnok jelentése és a lelkész áldása után az ünnepség a zászlók kivonulásával és díszmenettel zárult.

HBN

Katonai konvoj hagyta el Debrecent

Katonai konvoj vonult át Debrecenen – Videó