Magyar szürkék útja – tematikus turisztikai útvonalak Hajdú-Biharban

Debrecen – A magyar szürke marhák egykori hajtóútja mentén 12 települést érintő, három tematikus turisztikai útvonalat alakítanak ki Hajdú-Biharban – jelentette be a megyei közgyűlés elnöke pénteken sajtótájékoztatón.

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP) a november 14-én Hajdúnánáson megrendezésre kerülő Magyar szürkék útja – Oxenweg konferencia és behajtási ünnep beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta: a regionális operatív programban (ROP) 3,2 milliárd forint áll rendelkezésre a megyében turisztikai célú fejlesztésekre.

A hagyományokra épülő hajtóutak menti turisztikai fejlesztés olyan helyi értékeket is bemutató program lesz Hajdú-Biharban, amiért érdemes összefogniuk a településeknek – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a három tematikus “hajdúutat” Debrecen-Hajdúböszörmény-Hajdúdorog-Hajdúnánás, Hajdúböszörmény-Balmazújváros-Nagyhegyes-Hajdúszoboszló-Nádudvar-Püspökladány, és Hajdúböszörmény-Hortobágy-Egyek-Tiszacsege települések érintésével alakítják ki.

Egykor számos csárda, fészer, pihenőhely volt a hajtóutak mentén, ahol most a tervek szerint az ősi népi mesterségeket is befogadó bemutatótereket alakítanak ki, s hozzáigazítják a kerékpárút fejlesztéseket – mondta Pajna Zoltán.

Szólláth Tibor (Fidesz-KDNP), Hajdúnánás polgármestere hozzátette: településük 24 ezer hektáros térsége egykoron vízjárta terület volt, ahol nagy hagyománya volt a legeltetéses állattartásnak.

Az önkormányzatnak saját szürkemarhái és bivalyai vannak, és 20 környékbeli gazdával összefogva ismét több száz őshonos állat legel a város határában – mondta.

A magyar szürkék egykori – a Kárpát-medencét behálózó, egészen Nürnbergig terjedő – hajtóútját is felidéző november 14-i Oxenwig konferenciához igazítva rendezik meg a város melletti Kendereskertben a behajtási ünnepet, ahol a pásztorok rovásfa-pászítással számolnak majd el a tavasszal a pusztába kihajtott állatokkal – ismertette a részleteket a polgármester.

– MTI –