Magyar startup ment meg a strandlopásoktól

Magyar startup ment meg a strandlopásoktól
© Fotó: Magánarchívum
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A dizájnszéfet egy vízálló karkötő segítségével nyithatjuk és zárhatjuk.

Mindannyian ismerjük azt a kellemetlen érzést, amikor strandoláskor azon kell aggódnunk, hogy nehogy ellopják a parton hagyott értékeinket. Úszás előtt általában törülközővel szoktuk eltakarni a vagyonunkat, abban bízva, hogy megvéd a tolvajoktól. Esetleg kijelölünk egy őrszemet a társaságból és felváltva megyünk fürdőzni. Mindezt azért, mert ingázni az értékmegőrző, a büfé és a fagyizó között éppolyan kényelmetlen, mint otthon hagyni a számunkra fontos tárgyakat.

A magyar startup erre a problémára kínál hightech megoldást, egy IoT (internet of things) vagyis egy internethez csatlakozott, design tárgy formájában.

Bérelhető is lenne

A Beachegg működését leginkább a használatán keresztül könnyű megérteni. Az alkotók tervei szerint a legfontosabb partnereik strand és hotel üzemeltető vállalatok lesznek, akiktől kiegészítő biztonsági szolgáltatásként bérelhetünk egy tojásszéfet körülbelül egy sör áráért. A tojás bérlésekor a recepciós lefotóz minket és feltölti az adatainkat a Beachegg alkalmazás felületére. A dizájnszéf mellé kapunk egy vízálló karkötőt, aminek segítségével egy érintéssel nyithatjuk és zárhatjuk a Beachegget. Ha a karkötőt hosszabban tartjuk a zárhoz, a tojás beriaszt, így amint egy illetéktelen személy próbálja meg a helyéről elmozdítani a széfünket, a szálloda által delegált őr a Beachegg alkalmazás segítségével azonnal tetten érheti.

Tolvajbiztos

A tojásba mozgásérzékelő szenzorok, egy a mobiltelefonokból ismert SIM-kártya és egy GPS-vevő kerültek. A riasztott állapotban lévő tárgy a SIM-kártya segítségével lokációs adatokat küld a szervernek. Ha a tojást megmozdítják, a szenzorok ezt érzékelik, a riasztórendszer sípolni kezd és jelzést küld az alkalmazásnak, hogy baj van. A GPS-vevő a műholdak alapján meghatározza a Beach­egg koordinátáit és elküldi a pontos lokációt a szervernek, ami kommunikál a Beachegg applikációval. Riasztás esetén a szálloda biztonsági őrének telefonja megmutatja a tojás pontos pozícióját, valamint folyamatosan tárolja is azt, így lopás esetén pontosan visszakövethető, hogy merre haladt és hol van az utolsó ismert tartózkodási helye. A Beachegg applikációban természetesen több tojás egyidejű megfigyelésére van lehetőség.

Ha saját Beacheggünk van, akkor a biztonsági őr helyett mi magunk kapunk a telefonunkra értesítést arról, ha a tojásunkat valaki elmozdította. Nem probléma az sem, ha mobilunkat is gondosan a tojásba zártuk, mert ilyenkor a karkötőnk figyelmeztet a lopásveszélyre.

A karkötő és a tojás Bluetoothon kommunikál egymással, aminek a hatótávja körülbelül 250 méter. Ha ezen belül történik valami a tojással, akkor a karkötőnk rezegni kezd. Ha ezen kívül voltunk és a riasztó beindulására sem figyeltünk fel, a tolvaj pedig annyira elszánt, hogy képes volt elrohanni egy sípoló tojással, akkor sincs minden veszve: a Beach­egg applikáció segítségével bármely telefonról megnézhetjük, hogy éppen hol van és merre tart a Beacheggünk. Ezekkel az információkkal a rendőrség dolgát is megkönnyíthetjük.

– www.kutyu.hu –

Címkék: , ,hirdetés