Magyar Ritmikus Gimnasztika Világkupa Debrecenben

Magyar Ritmikus Gimnasztika Világkupa Debrecenben
A debreceni Főnix Csarnok a második Magyar Ritmikus Gimnasztika Világkupának (MRGV) ad otthont március 5-7 között. A sport mellett igazi esztétikai gyönyörök és családi szórakozás is várja a látogatókat.

Az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón Kósa Lajos elmondta: három erős indok támasztotta alá, hogy a megfelelő infrastrukturális hátteret biztosítsa a rendezvény lebonyolításához a szövetség számára.

Először is Debrecenben az ilyen jellegű mozgáskultúra igen erős, igaz ez nem a ritmikus gimnasztikára, hanem annak rokon ágazataira értendő, mint az aerobik.

Másodszor a polgármester nagy jövő lát sportágban, hiszen elmondása szerint a ritmikus gimmnasztika, akár tömegek megmozgatására is alkalmas, mely nagyon hiányzik a mai magyar testnevelésből.

Nem elhanyagolható az sem, hogy igazi esztétikai örömöt okoz a fiatal lányok és hölgyek szereplése, mely igazán vonzóvá tud tenni egy ilyen eseményt. Ahogy fogalmazott, nem igazán bánja, hogy nincsen férfi szakosztály a sportágon belül.
A szót Bánk Teodora a magyar szövetség elnöke vette át, aki szintén hangsúlyozta a sport szépségét, s kifejtette -egybehangzóan az előtte szólóval-, hogy a sportra, tömegeket megmozgató testnevelésre szükség van, hiszen alapvető emberi erényeket közvetíthetünk vele.

A versennyel kapcsolatban elmondta, hogy jó esélyünk van akár a dobogóra is, de az elsődleges cél minél több 2012-es olimpiai kvóta megszerzése. A sportprogram színesítésére különböző előadók és táncosok érkeznek Debrecenbe, akik megtartják a legnagyobb magyar aerobik órát. Az első nap a „Sporttal mienk a jövő” pályázat eredményhirdetésére és díjkiosztójára is sor kerítenek.

Orendi Mihály tovább erősítette az eddig elhangzottakat, s őszinte csodálatát fejezte ki e sport szépsége iránt. Beszélt még a szervezés nehézségeiről, mely inkább a remek csapatnak – mely 2001 óta tevékenykedik Debrecenben, s már számos világesemény előkészítése fűződik a nevükhöz – köszönhetően könnyedség volt.

A szövetségi kapitány, Bereki Irina a lányok esélyeit latolgatta. Ő is reményeit fejezte ki, mind a dobogó, mind az olimpiai kvóták tekintetében. Végezetül Vass Dóra és Katona Barbara árult el egy-két információt az új koreográfiákról, de szavak nem igazán képesek visszaadni, ezt látni kell.

J.M.