Magyar rendezésű világbajnokságon arattak a megyei vadászíjászok

Magyar rendezésű világbajnokságon arattak a megyei vadászíjászok
Gödöllő – Magyar rendezésben zajlott a 2015 évi vadászíjász Világbajnokság – IFAA WBHC – augusztus utolsó hetében Gödöllőn.

Ezt a rangos eseményt minden alkalommal más-más földrészen rendezik meg, így Európába legközelebb csak 6 év múlva tér vissza. Az idei vb-n a világ minden pontjáról több mint 1300 versenyző vett részt, köztük megyénket Debrecen, Hajdúhadház, Hajdúsámson, Létavértes íjász sportolói képviselték.

A versenyt az elmúlt két évben szorgos felkészülés előzte meg: a hazai versenyeken számos dobogós hely született, az íjászok számára pedig számos felkészítő versenyt szervezett a Letizia Sportclub, a 3D –SE és a Keleti- Turul Íjász Egyesület az Észak-Alföldi Régióban.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

A pályaíjászathoz képest, ahol az egész napos folyamatos lövés és koncentráció a jellemző, más kihívás rejlik az ilyen típusú versenyekben. A vadászíjász versenyek célja a vadászat „szimulálása”: a természetes környezetbe és különböző terepviszonyokra kihelyezett 28 darab élethű 3D-s állatfigurát ismeretlen távolságból kell eltalálni, a célok 9 és 55 méteres távolságon belül lehetnek. Rendszerint egy-egy célra egy, kettő, vagy három lövés adható le, a találati zónák pedig 10-8-5-0 pontot érnek, ezért nagyon fontos, hogy jó legyen a távolságbecslés és a leadott lövésben ne legyen lövéstechnikai hiba. A VB-n minden versenyző négy napon keresztül lőtt, egy-egy versenynap sokszor 10 óra hosszat is eltartott.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

A Gödöllői-dombság változatos terepviszonyai között hét helyszínen lett versenypálya kialakítva, melyre minden reggel busszal érkeztek az íjászok a Gödöllői Egyetem területén lévő versenyközpontból. Majd teljes felszereléssel (íj, tegez, vesszők, napi élelem, folyadék, kisszék!) gyalogoltak a rekkenő hőségben és párában a négy nap alatt összesen mintegy 64 kilométert, eközben leadtak 336 lövést, ami egy 30 fontos gyerekíj esetében is több mint három és fél tonna megmozgatását jelenti. A napok végén elért pontszámokat összegezve alakult ki végül az egyes kategóriákban a sorrend, ami a megyénk íjászainak rangos helyezéseket hozott. Az íjászok persze nem pihennek, tovább folytatják az edzéseiket és készülnek a téli teremíjász OB-ra és a jövő évi vadászíjász vb-re, ami hasonló kihívásokkal állítja majd szembe őket!

Hajdúvitéz KSE, Hajdúhadház:

 • Dózsák Boglárka, reflexíj – világbajnok
 • Dózsák Dávid, reflexíj – világbajnoki ezüstérmes
 • Emődi Zsoltné, reflexíj – világbajnoki bronzérmes, csapat 8. helyezett

Letizia Sportclub, Debrecen:

 • Veres Dénes, reflexíj – világbajnoki bronzérmes
 • Molnár Anna Éva, csigás íj – 4. helyezett
 • Teleki Péter, csigás íj – 10. helyezett, csapat 9. helyezett
 • Szabó György, csigás íj – 13. helyezett
 • Csóri Zsuzsanna, csigás íj – 20. helyezett
 • Vásári Róbert, csigás íj – 25. helyezett, csapat 9. helyezett

3D-SE, Hajdúsámson:

 • Sólyom Máté, csigás íj – 4. helyezett
 • Bertalan Zoltán, csigás íj – 15. helyezett, csapat 11. helyezett

NyIE, Létavértes:

 • Kelemen Sándor, csigás íj – 13. helyezettSporthírek