Magyar motívumok ütősökön

Magyar motívumok ütősökön
Ritkán hallhat a közönség ütőhangszerekre komponált versenyművet, akik azonban hétfőn beültek a Miskolci Nemzeti Színház nézőterére, a Mesterbérlet következő hangversenyére, tanúi lehettek eme ritka alkalomnak.

Bartók Táncszvitje és Franck d-moll szimfóniája mellett Dubrovay László: Concerto ütőhangszerekre és zenekarra című művét játszotta a Miskolci Szimfonikus Zenekar, Varga Zoltán ütőművész közreműködésével.  

Miskolcon nyert 

A művészt az előadás szünetében kerestük  meg. Mint mondta, nem először lépett fel Miskolcon, ezelőtt négy évvel játszott itt az újévi koncerten, csak akkor mókásra vette a figurát, és ősembernek öltözve jelent meg a színpadon. A városhoz egyébként is kellemes élmények fűzik, hisz itt nyerte meg első ütősversenyét húsz évvel ezelőtt. A mostani fellépés előtti próbák is jó hangulatban teltek.

A zenekar fantasztikusan felkészült, élvezik, amit csinálnak, nagyon együtt vannak, és a karmester, Kovács László is kiváló szakember  – lelkesedett a művész, majd a Dubrovay-műről szólva (amit egyébként neki ajánlott a zeneszerző) elmondta: a versenyműnek csak az egyik célja, hogy a szólista bemutathassa tehetségét, virtouzitását, a másik a mondanivaló. A magyar motívumokra épülő dallamok tulajdonképpen a magyarság történetét mutatja be hat percben. A humor természetesen elengedhetetlen eszköze az ütősök számára írt műveknek.

A hallgatóság bizonyára megértette a mondanivalót, értékelte a humort és a virtoúz játékot is, mert háromszor tapsolta vissza hétfőn este Varga Zoltánt.

K.H.E.