Magyar, majd nem sokra rá matematika

Magyar, majd nem sokra rá matematika
Egy órával azután, hogy megírták dolgozatukat (az országosan egységes tesztet), már felkerült a minisztérium honlapjára a „javítókulcs”. Ám az, hogy mire elég a megmutatott tudás, csak később derül ki.

Stefán Péter a hosszú nevű, miskolci Pattantyús-Ábrahám Géza Általános és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskolába jár, és a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumba pályázik. Vele és a többi megszólaltatottal szombaton délelőtt, nem sokkal 10 óra előtt, a magyar írásbeli felvételi előtt beszélgettünk, a Földesben. (Utána már nem mertünk kérdezősködni, előtte is irultunk-pirultunk a zaklatás miatt.) A magyart egyébként szusszanásnyi szünet után követte a matematika.  

Biztos, ami biztos 

Péter gépészmérnök, informatikus szeretne majd lenni, mint a nagyapa, aki Miskolcon végzett. Az egyetemhez legjobbnak a Földest véli, a spec. matek vagy a fizika tagozatot. Természetesen erős ötös matematikából. Kérdésünkre, hogy szerinte hányszoros a jelentkezés a matematikára, ötszöröset saccolt. (Erre még viszatérünk.)

Rigó Timea a szerencsi Rákóczi Zsigmond Általános Iskolában végez, kitűnő tanuló, nyolc éve tanul angolt, mostanában teszi le az alapfokú nyelvvizsgát. A szerencsi Bocskai Gimnázium a megpályázott iskolák között az első, az angol tagozatos osztályban szeretne kezdeni szeptemberben. (Ahová egyébként nem kell ez a bizonyos közös írásbeli, de ő megcsinálja (csinálta), biztos, ami biztos.)

Pillanatnyilag a gyógyszerészi és a biológusi pálya vonzza leginkább.

Sipos Dalma Tiszalúcról fog majd naponta bejárni a Földesbe – semmiképpen nem lesz kollégista, mondja –, ha vágya valóra válik. A történelem tagozatot nézte ki magának, pontosabban a földrajzot nézte, de olyat sehol nem talált. Pedig – mondja – az iskolájában ő az egyedüli, aki szereti a földrajzot. 

Fogynak a gyerekek 

Putter Istvánné egyike a folyosón izguló szülőknek. Lányáért szorít. Fruzsina a miskolci Kazinczyba jár, első helyen a Baross Gábor Közlekedési és Postaforgalmi Szakközépiskola banki szaka, a másodikon a Szemere Bertalan Szakképző és Művészeti Középiskola tánctagozata és a Gábor Áron Szakközépiskola közgazdasági tagozata szerepel nála. Két éve tagja a T-Dance Stúdiónak.

A Tantó-házaspár tagjait gyermekükről, Tekláról kérdezzük. A miskolci Szilágyiba jár, kitűnő tanuló, a Földes biológia tagozatára jelentkezik, hogy azután majd egészségügyi pályára irányítsa sorsát.

És akkor most a túljelentkezésről. Pár éve még valóban sokszoros volt. Ám most legfeljebb jó kétszeres – világosít fel Zámborszky Ferenc, a Földes igazgató-helyettese. Hogy miért? Egyszerű és szomorú a magyarázat: fogynak a gyerekek.

Sz.G.

 

Megnézhetik

A Földesben – ez náluk hagyomány – még az írásbelik napján kijavították a dolgozatokat. Lényegében a teljes tanári kar közreműködött a felvételiztetésben, a nem szaktanárok mint felvigyázók, a szaktanárok mint dolgozatjavítók. A Földesben írt felvételik 1-jén reggel 8 és délután 4 óra között nézhetők meg az iskolában. Az írásbeli eredményéről február 10-éig kap értesítést minden érintett diák, február 17-éig pedig be kell adniuk a jelentkezési lapjaikat. Február 20-án kezdődik az általános felvételi eljárás.