Magyar Levente: milliárdos beruházások indulnak a Beregben és Kárpátalján

Akt.:
Tarpa, 2016. május 28. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára beszédet mond a 15. Kuruc Napok megnyitóján, Tarpán 2016. május 28-án. A rendezvény fővédnöke bejelentette, hogy több milliárd forint értékű infrastrukturális és gazdaságfejlesztési beruházások, programok indulnak a beregi településen, illetve Kárpátalja térségében. MTI
Tarpa, 2016. május 28. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára beszédet mond a 15. Kuruc Napok megnyitóján, Tarpán 2016. május 28-án. A rendezvény fővédnöke bejelentette, hogy több milliárd forint értékű infrastrukturális és gazdaságfejlesztési beruházások, programok indulnak a beregi településen, illetve Kárpátalja térségében. MTI - © Fotó: KKM/Kovács Márton
Tarpa – Több milliárd forint értékű infrastrukturális és gazdaságfejlesztési beruházások, programok indulnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpa, illetve Kárpátalja térségében – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a beregi településen szombaton.

Magyar Levente a 15. Kuruc Napok megnyitóján elmondta, 1,5 milliárd forintból gyümölcsfeldolgozó létesül Tarpa körzetében, valamint kerékpárút épül a beregi község és a beregszászi járásban fekvő Badaló (Badalovo) között.

A Kárpátalját érintő gazdaságfejlesztési program keretében idén 2,5 milliárd, jövőre pedig 5 milliárd forintot fordítanak ottani kis- és középvállalkozások erősítésére, beruházásaik támogatására – közölte.

Fotó: KKM/Kovács Márton Fotó: KKM/Kovács Márton ©

 

A tervek szerint a Tarpa térségében egyhektáros területen felépülő gyümölcsfeldolgozó a helyi termelők kiváló minőségű gyümölcseiből állít majd elő alma-, szilva- és meggyport. Az üzem remélhetőleg nagyságrendekkel fogja emelni a felvásárlási árakat és kiszámíthatóvá teszi a gazdálkodást. Az üzem száz kilométeres körzetben biztosít majd feldolgozóipari kapacitást a termelőknek. Az építkezés már idén elkezdődhet, a munkálatoknak 2017-ben be kell fejeződniük – ismertette az államtitkár.

A kerékpárút építését a magyar kormány hamarosan hivatalos szinten fogja kezdeményezni az ukrán kabinetnél – közölte.

A kárpátaljai gazdaságfejlesztési programra kitérve Magyar Levente elmondta, az idén és jövőre rendelkezésre álló több mint 7,5 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő támogatáson felül egy 20 milliárd forintos hitelkeret áll a vállalkozások rendelkezésre. Elsősorban a kisvállalkozók és a kisgazdálkodók helyzetén szeretnének könnyíteni a beruházások támogatásával és finanszírozásával, másrészt nagyobb cégeket is támogatna a kormány annak érdekében, hogy a magyarországihoz hasonló üzemek létesülhessenek Kárpátalján – fejtette ki.

Az eseményen részt vett Szécsi Szabolcs (Fidesz-KDNP), Tarpa polgármestere, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója is.

Fotó: KKM/Kovács Márton Fotó: KKM/Kovács Márton ©

 

– MTI –
hirdetés