Magyar katonák sikere a boszniai hegyekben

Akt.:
Magyar katonák sikere a boszniai hegyekben
Nyolc nemzet részvételével tartották meg az idei katonai terepfutó versenyt a Bosznia-Hercegovina Visoko települése közelében található híres Visočica hegyen. A július végi 6. International Mountain Running Race elnevezésű bajnokságra a magyar válogatott tagjaként Bálintné Csáki Éva szakaszvezető, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonája is eljutott.

A dandár hódmezővásárhelyi helyőrségében szolgálatot teljesítő katona az áprilisban megrendezett MH bajnokság 600 méteres versenyszámában a 2. helyet szerezte meg, így kapott meghívást a válogatottba.

A Visočicán 12,2 tized kilométert kellett megtenni a nyolcfős – négy nőből és négy férfiból álló – csapatnak, legyőzve az 5000 méteres szintkülönbséget. Bálintné Csáki Éva a következőképpen emlékszik vissza a nem mindennapi megpróbáltatásra:

– 10 órakor rajtoltunk, a taktika az volt, hogy 10 kilométerig – a murvás szerpentinen – beosztjuk az energiát. Egyenletesen, az erőnket tartalékolva futunk, hogy maradjon kapacitásunk az utolsó két kilométerre. Utólag kiderült, nem volt rá szükség, hiszen a terepviszonyok 10 kilométer után nem tették lehetővé a futást. Az erdős, keskeny csapáson, majd az utolsó 1200 méter kopár sziklás részein erőltetett menetben jutottunk fel a hegytetőre. A magyar női indulók közül negyedikként 1óra 45 perc alatt értem célba, a csapat a második helyért járó kupát hozta haza.„

A mintegy kétszáz civil és katona induló között a Magyar Honvédség férficsapata az első helyen végzett. Országunk első alkalommal szerepelt ezen a versenyen, s jövőre is számítanak részvételünkre.

Révészné dr. Markovics Zita hadnagy