Magyar Közút: szó sincs csődközeli helyzetről

A hosszú, kemény tél valóban nehéz finanszírozási helyzetbe hozta a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, de csődközeli helyzet semmilyen formában nem áll fenn – közölte társaság szerda délelőtt.

A Népszabadság szerdai számában írta azt, hogy a cég a tervezett több mint kétszeresét költötte el januárban az állami utak tisztítására, ezért fizetésképtelenné válhat.

A lap szerint a problémát az okozza, hogy a cég még nem kötött szerződést a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központtal (KKK), így nem jut hozzá az utakra elkülönített pénzekhez. A társaság szerdai közleményében leszögezte: megbízhatóan, határidőre teljesíti kifizetéseit, és a hónap elején megkezdte a tárgyalásokat a közlekedési tárcával, valamint a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központtal a helyzet megoldásáról. A Magyar Közút megbízási szerződéseit az elmúlt években sem januárban fogadták el, így ez nincs összefüggésben a Népszabadság cikkében szereplő állításokkal – közölték.

A cég finanszírozása a Közút tájékoztatása szerint a tavalyi maradványpénzek felhasználásával még több hónapig biztosított, ami bőségesen elegendő a megbízási szerződés aláírására, valamint a források átvételére. A Közút gyakorlatában megszokott, hogy a megbízási szerződés nem az év elején születik meg: ennek egyik oka éppen az, hogy a társaság karbantartási és üzemeltetési kiadásai nagyban függnek a téli hónapok időjárásától, hiszen ezen múlik a tavaszi kátyúzás költsége is – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.