Magyar fordító segítette a románok jogtalan jogosítványszerzését

Tizenkét embert vett őrizetbe Romániában az Országos Korrupcióellenes Ügyészség.

Azzal gyanúsítják őket, hogy jogtalanul szereztek gépkocsivezetői jogosítványt Magyarországon, azokat pedig otthon Romániában is honosítani akarták. Hétfőn este összesen 26 embert kísértek be a kolozsvári szervezett bűnözés ellenes központhoz kihallgatásra, tizenkettőt közülük előzetes letartóztatásba helyeztek.

Egy, a román hírügynökségeknek névtelenül nyilatkozó ügyészségi képviselő szerint a 12 román állampolgár nem tudott otthon jogosítványt szerezni magának, így csaláshoz folyamodtak. Magyarországra mentek vizsgázni, román állampolgárok révén pedig jogukban állt fordítót igényelni a vizsgához. A busásan megfizetett magyar állampolgárságú fordító segítségével helyesen válaszoltak a vizsgakérdésekre.

Az ügyészek azt állítják: a magyar fordító több ezer eurót kapott szolgálataiért. A hálózatot akkor fülelték le, amikor a románok az otthoni hatóságokhoz fordultak, a jogosítvány honosítását kérve. A román hírforrások szerint a magyar fordító ellen eljárást indítottak a magyar hatóságok.

Az Argerpres hírügynökség szerint több száz személy jutott hasonló módon gépkocsivezetői engedélyhez. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség a vizsgálatok befejezéséig elzárkózott a nyilatkozatok elől.