Szektorlabda-gyorstalpaló a debreceni vébé előtt

Akt.:
Szektorlabda-gyorstalpaló a debreceni vébé előtt
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Több mint félszázan állnak asztalhoz a debreceni világbajnokságon.

A 7. alkalommal megrendezendő szektorlabda világbajnokságnak szeptember 17. és 20. között a debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola tornaterme ad otthont. A megmérettetésen hat ország több mint 50 versenyzője indul, a hazai sportolókon kívül Brazíliából, Japánból, Szerbiából, Romániából, illetve Lengyelországból érkeznek versenyzők. A közelgő esemény szabályaival ismertetjük meg az olvasóinkat.

Két szakágban

A magyar eredetű szektorlabdában egyéni, páros és csapat, illetve a brazilok 12 érintéses játékában egyéni és csapat kategóriákban küzdenek a résztvevők. A lebonyolítási szisztéma alapján csoportküzdelmek, majd egyenes kiesés szakasz következik egészen a döntőig.

A szektorlabdában tükörsima felületű a pálya, egy meccs 2×13 perces, a labda korong alakú, passzjátékra van lehetőség mindaddig, amíg a „szektormérőn” belül van a passz. Ha passz közben az ellenfél játékosát éri a labda, akkor a másik fél következik lépéssel. Egy lépésre maximum 20 mp időtartam van engedélyezve. Többnyire „passzoló pálcával” játsszák a meccseket, de kézzel is lehet mozgatni a játékosokat.

A 12 érintéses (brazil) játékban valamivel érdesebb a pálya felülete, egy meccs 2×10 perces, a labda gömbölyű, passz és labdavezetés is van (nincs szabályhoz kötve a labda és a játékos közötti távolság, azonban ha passz közben az ellenfél játékosát éri a labda, akkor a másik fél következik lépéssel), egy támadás maximum 12 lépésből áll (ebből a 12-ik a lövés), ezalatt egy játékos maximum 3 alkalommal érhet egymás után a labdához (labdavezetés). A kapus mérete hatalmas, szinte kitakarja az egész kaput, ezért nehezebb gólt lőni (mégis több gól esik egy meccsen, mint szektorlabdában), de annál látványosabb egy-egy gól.

HBN

Címkék: ,