Magyar éremesélyek az uszonyosúszó vb-n

Kanyó Dénes
Kanyó Dénes - © Fotó: Magánarchívum
Budapest, Debrecen – A kínai Jantaj városában rendezik július 15. és 22. között az uszonyosúszás idei csúcseseményét, a felnőtt világbajnokságot. Magyarországot hétfős válogatott képviseli: az egyaránt világ- és Európa-bajnok Kanyó Dénes, Kosina Gergő és Senánszky Petra mellett Kosara Géza, Kardos Laura, Kovács Zsófia és Varga Krisztina szállnak vízbe a vb-n.

A válogatott – Veress András csapatvezető és Kókai Dávid edző vezetésével – kedden utazik Jantajba, ahol pénteken lesz az első versenynap. Veress András elmondta: a könnyebb átállás jegyében a versenyzők az elmúlt napokban a kínai időzóna szerint készültek. A csapatvezető szerint Senánszky, Varga, Kanyó és Kosina is éremeséllyel indulnak a vb-n, Kosara, Kardos, Kovács és a női 4×100 méteres felszíni úszó váltó célja a döntőbe jutás lehet. A szakvezetés két aranyérmet és további dobogós helyeket remél a csapattól.

A Magyar Búvár Szakszövetség uszonyosúszó szakbizottságának elnöke a múlt héten befejeződött, két magyar ezüstérmet hozott junior Európa-bajnokság magyar szereplését is értékelte:

“Két ezüstjével Gruber Kornél magasan kiemelkedett a válogatottból. Gyönyörű versenyzést mutatott be, Belgrádban klasszis uszonyosúszóvá vált. Ami a többieket illeti, ez a jövő csapata, hiszen a versenyzőink hatvan százaléka egy-két évvel fiatalabb volt, mint a korosztály. Ugyanakkor magához képest mindenki jól teljesített, egyéni csúcsok születtek, és a sportolók csapatként is jól működtek. Bízom benne, hogy jövőre még inkább megmutatkozik majd, hogy frissítésen, fiatalításon esett át a társaság.” – mondta el Veress András. (Turák Péter)

– Bányász Árpád –