Magyar dinnye! Biztos?

Magyar dinnye! Biztos?
Hajdú-Bihar. Tíz éve még 600-800 hektáron termesztettek dinnyét megyénkben, mostanra azonban a termőterület 130-150 hektárra zsugorodott. A “miért?-re” egyszerű a válasz: más kultúrákkal jobban megérte foglalkozni.

A hajdú-bihari termelők elkeseredésére jellemző, hogy a Napló által megkeresett két gazda egyike sem vállalta névvel a nyilatkozatot. Egyikük például meg van győződve arról, hogy amiért tavaly többször is nyilatkozott lapunknak a piaci anomáliákról, a felvásárló jó egymillióval “fürdette be”. “A tavalyi dinnye árából félmilliót néhány hete fizetett ki, de 600 ezer forinttal máig tartozik” – kesergett, hozzátéve, hogy mindeközben neki 3 millió forintjában van csak a peremetezés a 30 hektáros vetésterületen.

Értesüléseink szerint egyébként a hajdú-bihari dinnye nagyrészt már a földön kaminokba kerül, és viszik külföldre. Noha megyénkben még nincs piacképes gyümölcs, a gazdálkodók szerint semmi jót nem ígér, hogy Békésben 95 forintos kilónkénti árral indult a szezon, ami néhány napon belül 80, majd pedig 50 forintra zuhant. Állítják: a magyar dinnye arról ismerszik meg, hogy ötven forinttal drágább, mint az import.

 

A dinnyésgazda a pénzére vár

 

Miközben a Magyar Dinnye Szövetség elnöke szerint pazar lesz az idei dinnye minősége, a hajdú-bihari termelők nem olyan biztosak ebben. Igaz, utóbbiak földjein még csupán fél-egy kilósak a gyümölcsök, éppen ezért igencsak kellene rájuk az eső. Ha marad a kánikula, nagy bajok lehetnek…

 

Kisebb területen

– A dinnyetermő-terület Hajdú-Biharban ma ötöde a tíz évvel ezelőttinek, ami egyértelműen arra utal, hogy nem ez volt a leginkább jövedelmező gyümölcs az utóbbi időben – válaszolta a Napló érdeklődésére Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal Földművelési Igazgatóság igazgatója. Tudomása szerint egyébként megyénkből a dinnyetermés zöme kamionokban külföldre utazik. Nálunk a dinnye jóval később érik be, mint az importból származó, de még annál is, amit a déli országrészben (Békésben és Hevesben) termesztenek.

Miközben egyre több standon tűnik fel a “magyar dinnye” felirat, nem árt az óvatosság. Szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy idén két-három héttel később kezdődik itthon a szezon, ezért bár a békési gyümölcs itt-ott már kapható, a feltűnése még nem tömeges. Az árusok tapasztalata az, hogy a vásárlók többsége kifejezetten a magyar gyümölcsöt keresi. Szövetségi információk szerint rekordtermésre számítanak idén a termelők, és a gyümölcs minősége is szuper lesz. És az ára? Na ez az, amiről nem tud senki biztosat.

 

Elsírta magát

A Naplónak név nélkül nyilatkozó hajdú-bihari termelő hangja elcsuklott a telefonban, amikor arról kérdeztük, hogy a befektetett munkát elismeri-e a piac. “A hajnali négy óra már a földeken talál, hiszen reggel nyolc után nem lehet kapálni, akkora a meleg. Voltam olyan bolond, hogy idén is felfogtam még 30 hektárt, pedig okluhattam volna a fiaim példáján; ők tavalyelőtt buktak kétmillió forintot, tavaly már nem is kínlódtak vele. De ha idén is olyan szánalmasan alacsony lesz az átvételi ár (kilónként 23-25 forint), mint tavaly, akkor jövőre már én se csinálom. 600 ezer forintommal a mai napig tartozik a felvásárló még a tavalyi dinnye után is. Az állam igazán tehetne valamit azért, hogy ha alacsony a felvásárlási ár, a termelő hat héten belül legalább a pénzéhez hozzájusson; írja csak le, hátha eljut a miniszter fülébe!” – mondta. Hajdú-Biharban még sokat “alszik” kint a dinnye, ezért a termelők naponta fohászkodnak némi esőért. Ám hetek óta hiába kémlelik az eget, csak nem akar jönni a csapadék. Pedig sok idejük nincs, hiszen ha még néhány napig nem esik, a fejlődőben lévő dinnye mind kiég. HBN-PA

Címkék: ,