Magyar cégek is képesek nemzetközi szinten kiemelkedőt építeni

Akt.:
Magyar cégek is képesek nemzetközi szinten kiemelkedőt építeni
© Fotó: architizer.com
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Magyar cégek is képesek nemzetközi szinten elismerést kiváltó építészeti teljesítményre, ezt bizonyította Jánosik Lajos szerint, hogy cége, a Jánosik és Társai Kft. elnyerte a világ egyik legnagyobb építészeti versenyének közönségdíját a felújított galyatetői kilátó és turistacentrum kivitelezésével.

A galyatetői kilátóra a Renováció kategóriában lehetett voksolni, és a szavazóknak köszönhetően el is hozta a közönségdíjat – mondta a kft. tulajdonosa. Hozzátette: több mint 10 országból 400 ezren adták le szavazatukat.

Hatalmas dicsőségnek nevezte, hogy többek között az amerikai, kínai, kanadai épületek közül magyar alkotás nyerte el a nemzetközi díjat, amivel bebizonyosodott, hogy egy magyar cég nemzetközi szinten is kiemelkedőt tud építeni.

A díj elnyerését elsősorban annak tulajdonította, hogy környezetkímélő módon végezték el a munkát. A különleges helyszín, több különleges eljárást igényelt a kivitelezésnél. Az új kilátórész építéshez nem használhattak például toronydarut. Kézzel, úgynevezett kistáblás zsalukkal húzták fel az új toronyrészt, a több mint 60 millió forintba került felújítás során.

A kilátó belsejében lévő elöregedett, rozsdamarta vaslépcső helyett két lépcsősort építettek, az épület külső részén. A bejáratnál korszerű beléptető rendszert létesítettek. Teljesen megújult a kilátó elektromos hálózata is.

Jánosik Lajos tájékoztatása szerint a terméskő burkolatú kilátótorony eredetileg 17 méter magas volt és erre húztak fel még egy 10 méteres vasbeton épületrészt, így az most éppen 1000 méteren van. Ehhez meg kellett erősíteni az alapokat, úgy hogy az aláásásnál az épületnek talpon kellett maradnia. A régi épület tetejére monolit vasbeton födém került, ez tartja meg az újabb 10 méteres kilátórészt.

A Péter-hegyesen található kilátót 1934-ben építették. Napjainkra a környező fák csaknem teljesen benőtték, így csak északi irányban volt zavartalan a kilátás. Ezért is vált időszerűvé a kilátó teljes felújítása és 10 méteres megmagasítása, hogy ismét 360 fokban élvezni lehessen a csodálatos mátrai panorámát.

Az Architizer A+ Awards díjat az architizer.com amerikai építészeti hírportál alapította három éve a Wall Street Journal Magazinnal és a Webbyvel közösen. A jelöltek közül több mint száz kategóriában szakmai zsűri válogatja ki a legjobbakat.


Elképesztő magyar siker: közönségdíjat nyert a galyatetői kilátó
Elhozta a világ egyik legnagyobb építészeti versenyének közönségdíját a felújított galyatetői kilátó és turistacentrum.