Magyar bronzzal kezdődött a debreceni veterán világbajnokság

Veterán vívó-világbajnokság - 1. nap
Veterán vívó-világbajnokság - 1. nap - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Impozáns körülmények között, nagyszerű magyar sikerrel kezdődött Debrecenben a veterán vívó-világbajnokság. A Főnix csarnokban Pap Jenő a férfi tőrözők 60 év feletti kategóriájában bronzérmet nyert.

Kicsit bajban vagyunk, elvégre a szerénység komoly erény. Ugyanakkor úgy érezzük: nem szabad elhallgatni azt, hogy nagyszerű körülmények között, minden igényt kielégítő helyszínen, elegáns külsőségek mellett kezdődött Debrecenben a veterán vívó-világbajnokság. Olyan körülmények között, melyekre bizony a juniorok, sőt a felnőttek is irigykedhetnének. Bizony, az esetek döntő többségében jóval szerényebb feltételek mellett rendezik a Világkupa-versenyeket, sőt, megkockáztajuk, néha a világversenyeket is.

És ezt azért is fontos megemlíteni, mert ezzel rendezőként korántsem csak magunkat, a Magyar Vívó Szövetséget méltatjuk. Hanem a helyi, debreceni szervezőgárdát, élén Serra Györggyel és Serra Bendegúzzal, akik Tóth Ildikóval, a szervező bizottság elnökével közösen rengeteget tettek és tesznek azért, hogy a veteránok számára valóban emlékezetes világversenyt szervezzenek.

Na de mit érnek a külsőségek, ha nincs magyar siker, és ez igaz a veteránok esetében is! A keddi nyitónapon azonban ebben sem volt hiány. Sikerrel szerepelt a C kategóriában (70 felettiek) Szentkirályi István is, aki szoros vereséget szenvedett a negyeddöntőben a veteránok klasszikusától, a “legveteránabbtól”, a több mint tízszeres világbajnok orosz Gari Aftandilovtól (7-10).

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Aztán jöttek a B-sek, élükön Pap Jenővel. Igen, párbajtőr egyéni világbajnokunkkal. És akik egyébként legyintenének arra, hogy milyen komoly verseny az, ahol egy párbajtőröző tőrben is vitézkedik, annak szíves figyelmébe ajánljuk Pap Jenő pályafutását. Aki a moszkvai olimpián a Demény László, Kolczonay Ernő, Pap Jenő, Papp András, Szelei István összeállítású kvintett egyik legjobbja volt, korántsem rajta múlott, hogy a negyeddöntőben 9:7-re kikaptunk a lengyelektől, és végül hatodik helyen zárt a férfi tőrválogatott. Hja, és hogy örülnénk mi 2016-ben egy ahhoz hasonló férfi tőrcsapat olimpiai hatodik helyezésnek…

De ne kalandozzunk tovább, repüljünk vissza a Főnix csarnokba! Pap Jenő rendkívül szoros asszókban jutott előbb a nyolc, majd a legjobb négy közé – a negyeddöntőben Imreh Lászlót győzte le 10:9-re. Majd az elődöntőben az olasz Maurizio Galvan következett, és a hosszabbításban egy egytusos vereség – sokak szerint fordított tussal…

Így aztán bronzérmes lett korábbi klasszisunk, aki küldöttségünk – és önmaga – első érmét szerezte, de ígérete szerint ez korántsem tekinthető végállomásnak. “Úgy éreztem, hogy én adtam az utolsó tust, de elkeseredve egy csöppet sem vagyok, sőt… Majd párbajtőrben próbálom tovább fényesíteni az érmet, azonban a legfontosabb nem is ez lesz majd, hanem a csapatverseny. Holnapután jöhet a tőrcsapat, ahol címvédők vagyunk, ami hazai páston pláne kötelez” – nyilatkozta Pap Jenő.

– Makranczi László –

Eredmények

Veterán világbajnokság, férfi tőr B kategória, 36 induló: 1. Maurizio Galvan (olasz), 2. Yutaka Yamazaki (japán), 3. Pap Jenő és Paul Lowen (brit), …8. Imreh László, …18. Hasszán Attila, …25. Szabó István.

Veterán világbajnokság, férfi tőr C kategória, 35 induló: 1. Gari Aftandilov (orosz), 2. Hanns Prechtl (német), 3. Nikoloz Andriadze (grúz) és Alain Spertini (francia), …7. Szentkirályi István, …33. Boros Péter.

Veterán világbajnokság, női párbajtőr A kategória, 39 induló: 1. Frauke HohlBein (német), 2. Sarah Osvath (osztrák), 3. Pascale Appavoupoulle (francia) és Paula Soitiala (finn), …28. Kolczonay Ernőné, …38. Gulyásné Szilágyi Csilla.További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek