Magyar Agrárkamara: Bonyolultabb az egyszerűsített alkalmi munkavállalás

Magyar Agrárkamara: Bonyolultabb az egyszerűsített alkalmi munkavállalás
Az egyszerűsített alkalmi munkavállalás bonyolultabb lett, mint korábban volt, szabályainak egy része betarthatatlan, az előírások nem a valós élethelyzetből indulnak ki – áll a Magyar Agrárkamara csütörtöki közleményében.

A szervezet szerint szinte alig lesz olyan munkaadó, aki képes lesz az előírásokat betartani. A legfőbb gondot a túlzott és ésszerű határidőre szinte elvégezhetetlen adminisztrációs kötelezettség okozza – olvasható a közleményben.

A munkaszerződést legkésőbb a munka megkezdéséig írásba kell foglalni, ám ez több tucat embernél órákig is eltarthat. Könnyítésnek tűnhet a jelenléti ív használata, amelyet ott lehet alkalmazni, ahol nem kell munkaszerződést kötni: vagyis az 5 napnál rövidebb időre történő alkalmazásnál, vagy növénytermesztési idénymunka esetében. A jelenléti ív szigorú számadású nyomtatvány lesz, ami jelenleg nem áll rendelkezésre. Beszerzése kétséges, így jelenleg a fénymásolattal kezdhető csak meg az alkalmi foglalkoztatás. A munka megkezdését hátráltatja, hogy a dolgozókat balesetvédelmi oktatásban kell részesíteni, amelyről jegyzőkönyvet kell készíteni.

A Magyar Agrárkamara szerint az egyszerűsített munkavállalás összességében sokkal bonyolultabb lett a korábbi szabályozásnál. Álláspontjuk szerint a mostani előírások egy része betarthatatlan, a munkaadók számára reális veszélyt jelent. Az adminisztrációs terhek növekedésével nő a hibázás veszélye, melyet a munkaügyi ellenőrök a korábban alkalmazott szigorral fognak számon kérni és büntetni. A termelők emiatt akár a nemzeti és az uniós támogatásoktól is eleshetnek két évre.

– Független Hírügynökség –