Maguk hoznának létre iskolát Tégláskerten

Maguk hoznának létre iskolát Tégláskerten
Debrecen – A baptisták azokat tanítanák, akik intézményüket választják.

Szívesen átvenné a a volt Tégláskerti általános iskola üresen maradt, de jó állapotú épületét a Magyarországi Baptista Egyház debreceni gyülekezete és ott saját oktatási intézményt működtetne. Az erről szóló szándéknyilatkozatot június végén juttatták el az önkormányzathoz – tudtuk meg Bereczki Lajos lelkipásztortól.

Régi álom

– Régi vágyunk teljesülne egy önálló iskola létrehozásával. Nem egy meglévőt vennénk át, hanem újat indítnánk, alulról építkezve; először csak alsó tagozattal, majd évek alatt kiterjesztve nyolc osztályra. Ez azért fontos számunkra, mert sem diákokra, sem szülőkre, sem tanárokra nem akarjuk rákényszeríteni a hitünket. Azok jönnének hozzánk, akik önként választják leendő iskolánk szellemiségét – hangsúlyozta Bereczki Lajos. Elmondta, hogy korábban az Eötvös utcai épületet is kérték, amit végül a Waldorf iskola kapott meg, illetve hogy Hajdú-Biharban nincs a baptisták fenntartásában működő oktatási intézmény.

Felújítottak

A 2011/12-es tanév végével megszűnt Tégláskerti iskola kapcsán bíznak a város kedvező döntésében, „referenciáik” ugyanis vannak arra, hogy jól hasznosítják a rájuk bízott ingatlanokat.

– Pacikertben egy romos épületet vettünk át, vállaltuk hogy 3 év alatt rendbehozzuk. Ez másfél év alatt sikerült, imaházat alakítottunk ki, nemrég adtuk át. A Gázvezeték utcai elhanyagolt épületet 99 évre kaptuk használatba az önkormányzattól, ezt is felújítottuk, megszépítettük, s most egy közösségi házat működtetünk ott, melyet a környéken élők ismernek, használnak. A velük való jó kapcsolat is felbátorít minket arra, hogy a közelben lévő Tégláskerti ingatlanban iskolát indítsunk. Előzetes tájékozódásunk alapján lenne rá igény a szülők részéről – mondta a lelkipásztor.

Erre leghamarabb a 2013/14-es tanévtől kerülhetne sor, amennyiben a debreceni közgyűlés hozzájárul az épület átadásához. Bereczki Lajos úgy tudja, a döntés akár heteken belül megszülethet.

HBN-SzT

 

Százéves múlt

A debreceni baptista gyülekezet idén ünnepli 120 éves fennállását. A baptista misszió 1846-aban ind el Magyarországon. 1905-ben nyilvánították elimert egyház, s a 2011-es törvény is első körben ismerte el egyházként a baptista felekezetet.

A baptisták hitvallása és egyházszervezete a reformátusokéhoz áll legközelebb. Bemerítkezéssel keresztelkednek meg, de minden tag csak akkor, amikor önként dönt erről.

A Kárpát-medencében kb. 200 ezerre tehető a számuk, Debrecenben mintegy ezren vannak.