Helyi közélet

2014.08.11. 11:23

Allergia: van gyógymód…

Debrecen - …de sajnos nem mindenkinek. Az immunterápiát ugyanis csak korai stádiumban tudják alkalmazni.

Debrecen - …de sajnos nem mindenkinek. Az immunterápiát ugyanis csak korai stádiumban tudják alkalmazni.

Bár még nem jár csúcsra a parlagfűszezon, máris átlag két-három héttel később lehet előjegyzést kapni a szakrendelésekre. Bosszantó ez, különösen, ha valakinek hirtelen súlyosbodtak a tünetei, s azonnali segítségre lenne szüksége. Nem véletlen, hogy mind többen nyúlnak a vény nélküli gyógyszerekhez, a patikai sor ugyanis rövidebb, mint a rendelő előtti. Nem érdemes azonban sokáig halogatni a szakrendelés meglátogatását, hiszen, ha valakinél korai stádiumban kezdik kezelni az allergia bizonyos klinikai formáit, akár ki is gyógyulhat belőle – derült ki dr. Brugós László klinikai tüdőgyógyász szavaiból.

Messze még a csúcs

Sok híradás szól arról, hogy nő a parlagfű-allergiások száma, ezt viszont statisztikai adatokkal nem lehet alátámasztani. Mert nem mérik allergénekre lebontva.

– A betegség enyhébb formája, ami orr- és a szemnyálkahártya-gyulladással jár körülbelül a lakosság ötödét érinti – mondta a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikájának főorvosa, hozzátéve: kis mértékű növekedést azért meg lehet figyelni a betegszámban. Dr. Brugós László szerint a parlagfű-mentesítési akciók, ha nem is teljes hatékonysággal, de csökkentik az allergén növények jelenlétét, az idei nagy esőzések pedig a pollenkoncentrációt. Azonban még messze az idei csúcs. – Általában augusztus 20-a körül tetőzik a parlagfű pollenszórása. Tapasztalatok szerint a nyár végi száraz, napfényes, szeles időben a legerősebbek a betegek tünetei – mondta.

E köztudott ciklus közeledtével észlelhetően nő a szakrendelésre jelentkezők száma is, pedig – mint a szakember hangsúlyozta – télen kellene allergológushoz menni, mert akkor tudnak többféle vizsgálatot elvégezni, ha a levegőben nincs jelen az allergén pollen. Augusztusban ugyanis leginkább a tünetek kezelésében segíthetnek az orvosok. Persze minden gyógyszer csak akkor hat, ha be is veszik…

Renyhülő fegyelem

– Eleve azt tapasztaljuk, hogy az allergiások halogatják a kivizsgálást, s igyekeznek a tüneteket vény nélküli szerekkel enyhíteni. Ám sem azokat, sem a szakrendelésen felírtakat nem szedik túl sokáig, mert „nem olyan látványosak” az eredmények, mint ahogyan azt várják. Ha el is jutnak a szakrendelésre, miután megkapták a receptet, hiába beszélik meg a következő alkalmat tízből nyolc beteg már nem megy vissza. Pedig ez az allergia hónapokig képes rontani az életminőséget, hosszú távon pedig asztma is kialakulhat a páciensénél – magyarázta a tüdőgyógyász, aki azt javasolta az időpontot csak sokára kapóknak, kérjenek beutalót háziorvosuktól a tüdőklinikára, mert ott nincs előjegyzés. Megjegyezte: az előjegyzés híján viszont hosszabb a várakozási idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában