MagdaFeszt: oly sok színű, mint a női lélek

Akt.:
MagdaFeszt: oly sok színű, mint a női lélek
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Táncszínházi produkcióval, pszichológus előadásával, monodrámával és bábjátékkal hívogat a Csokonai Színház.

Szabó Magda születésnapján október 5-én kezdődik a második MagdaFeszt a Csokonai Színházban és október 12-ig tart. Gemza Péter igazgató a keddi tájékoztatón állásfoglalást tett egy gyakorta vitatott kérdésben: hangsúlyozta, szerinte van női művészet, ez pedig egyáltalán nem minőségi, mint érzékenységi kategória, s ezutóbbi árnyalatait szeretnék körbejárni a programsorral. Elhangzott: Sagmeister Laura magyarkanizsai festőművész tárlatának nyitányával a Nézőtéri büfében indul a fesztivál. Az erős képi világú alkotó műveinek egyik különlegessége, hogy az általa használt krapplakk színt (a vörös egy erős árnyalata) párosítja valami elemi, ősi erővel, amely a műveinek erős atmoszférát ad.

P9252573Fotó: Molnár Péter

Hivatások között

Ugyanezen a napon a debreceni teátrum sikerdarabját, Az ajtót láthatja a közönség a Nagyszínpadon. Az írónőt megformáló Varga Klári elmondta, az életében egy rettenetesen fontos találkozás ez a dráma. Úgy Szabó Magdával, a történetbeli sorsokkal, a szereppel és a múltjában hallott valós történetekkel. – Drága férjem a Júlia utcában volt kisgyerek, Emerenc, Magda házvezetőnőjének szomszédjában. Emerenc néha szó nélkül letett nekik egy kis csákót ajándékba. A legerősebb élménye az volt, hogy soha nem merték megközelíteni az ajtaját, pedig egy árva szót nem szólt hozzájuk – idézte fel. Hangoztatta: a sorsát örökre megváltoztatta a dráma. Saját bőrén érzi a regény és a fesztivál egyik központi témáját, a szakma, illetve a magánélet összeegyeztethetőségének kérdését, hisz a családja, nyolcéves kisfia Budapesten él. Létkérdés számára a debreceni társulattal való alkotás és a családja, a szerettei is, ezekkel egész.

Születni nem könnyű

Szó esett a rendezvény a legifjabb színházlátogatókat célzó programjairól is: a Nagyváradi Táncegyüttes bemutatja a Szabó T. Anna meséje nyomán készült Senki madarát, amelyet 10 év fölöttieknek ajánlanak. A marosvásárhelyi művészek pedig tantermi előadással készülnek Szabó Magda Mondják meg Zsófikának című művét feldolgozva. Október 6-án Szalóki Ági énekel a Nagyszínpadon, délelőtt a gyermekeknek és gyermeklelkűeknek, majd 19 órától sanzonestet ad szerelmes felnőtteknek. Ugyancsak Szabó T. Anna tollából származik az Anyajegy című bábszínházi produkció, amely felnőtteket céloz; születésről és halálról, anyákról és gyerekekről, férfiakról és nőkről szól.

P9252578Fotó: Molnár Péter

A rendezvény egyik különlegességének ígérkezik a Burok – A táguló idő összehúzódásai című előadás, amelyben a Tünet Együttes megkísérli a szülés élményét felidézni, szétszálazni és megmutatni testtel, szóval, képpel. Az érdeklődők meghallgathatják Orosz Katalin pszichológus előadását Szabó Magda hőseiről vagy megtekinthetik Strindberg Júlia kisasszony című drámáját Jeles András rendezésében, Móga Piroska főszereplésével. A színművész a karakter összetettségéről beszélt a keddi tájékoztatón. – A darab arról is szól, hogy mennyire kell férfiasnak, keménynek lennie egy nőnek és mennyire kell annak látszania bizonyos szituációkban – mondta.

HaBe