Helyi közélet

2008.09.04. 13:00

Ígéretes képet mutat a határ

<p>A hajdú-bihari gazdák 120 ezer hektár vetésterületről mintegy 900 ezer tonna kukoricát takaríthatnak be az idén.</p>

Ez a jó hír, a rossz viszont az, hogy (bár a piaci szereplők körében egyelőre nagy a titkolózás) a tonnánkénti ár a közelében sem lesz a tavalyi 60 ezer forintnak. Egyesek 30 ezer forint körüli összeget tippelnek, abból kiindulva, hogy kétszer akkora termésnél nagyjából fele akkora ár tűnik reálisnak.

Hadd száradjon!

„A kukorica betakarítása szeptember közepén kezdődhet el (bár itt-ott már belevágtak a táblákba), hiszen meg kell várni, hogy a jelenlegi 30 százalék körüli víztartalom legalább húsz százalékra csökkenjen” — tájékoztatta a Hajdú Online-t Kiss Zoltán, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal helyettes vezetője, hozzátéve, hogy a rendelkezésre álló kombájnokkal egy hónap alatt elvégezhető a teljes vetésterületről a betakarítás.

A napraforgó területe mindent egybevéve 44 ezer hektár, a hektárankénti termésbecslés 2,5 tonnát meghaladó mennyiségről szól. Ha az időjárás ilyen marad, egy héten belül kezdődhet a betakarítás. A növényt nagyrészt étolajnak dolgozzák fel, ami az élelmiszerek között is egyre inkább stratégiai cikknek számít.

A termelők már csak ezért sem értik, hogy miközben tavasszal még 120 ezer forintos tonnánkénti áron is köttettek szerződések, mostanában inkább már csak 70-80 ezer forintról szólnak a nemhivatalos hírek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában