Magánvásárlókra vár az autópiac

Magánvásárlókra vár az autópiac
© Illusztráció: AFP
Debrecen – A privát emberek jelenleg inkább a használtautó–kínálatból elégítik ki az igényeiket.

A személyautók piacán a növekedés egyértelműen lassul, részben a magasabb bázis, részben a konszolidálódó vásárlőerő miatt. Ezzel együtt az előrejelzésnek nagyjából megfelelő nagyságrendben várja az év végi eredményeket a Magyar Gépjármű-importőrök Szövetsége.

Kinek az érdeke?

Bíznak abban, hogy a magánvásárlók visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább folytatódik. A magánvásárlók jelenleg inkább a használtautó–kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része magánvásárlásnak tekinthető, csupán az ÁFA visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és finanszírozásba. Senki érdekét nem szolgálja, hogy a drasztikusan növekvő és az újautó import volumenét jelentősen meghaladó importált használt személyautók átlag életkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a káros anyag kibocsátás növekedését, közlekedés biztonsága csökkenését okozza, miközben a használtautó-import az ÁFA meg nem fizetésében élen jár.

A tervezett alatt

A kishaszonjármű-piac az eddig a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja által generált forgalomnövekedés után folyamatosan lassul, így pár százalékkal a tervezett alá várják az év végére. A nagyhaszon járműveknél a tervezettnél magasabb időarányos teljesülés azt jelenti, hogy a végeredmény az év végére várhatóan meghaladja az előrejelzéseiket. Az autóbuszpiac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedés legyen. Egyelőre ez kérdéses. A motorkerékpár-piac továbbra is gyenge, de végre százalékosan jelentősebb növekszik. Létfontosságú lenne a robogók azonosításának a megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 köbcentis robogók „B” kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségével kapcsolatos procedúra könnyítése.

HBN

Címkék: ,