Magánkórházat vert szét egy dühös tömeg Indiában

Dühös tömeg vert szét kedden egy magánkórházat az indiai Kalkutta városában, miután visszautasították egy súlyosan sérült lány felvételét, aki nem sokkal később meghalt – közölték helyi tisztségviselők.

Az autóbalesetben megsérült lányt azért nem voltak hajlandóak kezelni az orvosok, mert családtagjai nem tudták kifizetni a kezelés költségeit. A kormány vizsgálatot indított a kórház ellen.

A hétéves lányt azután vitték a Kalkuttában található magánkórházba, hogy egy negyven zarándokot szállító jármű frontálisan ütközött egy teherautóval. Négy ember a helyszínen meghalt, és kilencen megsérültek.

Amikor a sérülteket bevitték a kalkuttai Peerless kórházba, annak vezetői közölték, hogy csak egyenként ötvenezer rúpiás (218 ezer forint) kezelési költség ellenében hajlandóak ellátni a sérülteket. A nyugat-bengáli sportügyi miniszter elmondta, hogy a tömeg azután vált erőszakossá, hogy a hétéves lány belehalt az ütközésben szerzett fejsérülésébe.

Az indiai lapok beszámolói szerint nagyjából kétszáz dühös helybeli kezdett pusztításba a magánkórházban. A sportügyi miniszter elmondása szerint bútorokat gyújtottak fel és törtek szét, megrongáltak több műtőt, számítógépeket és egyéb orvosi eszközöket tettek tönkre, és a kórházi étkezdét is felgyújtották. A Times of India című lap közlése szerint több, a kórház parkolójában álló autót is felgyújtottak, és akadályozták a kiérkező tűzoltókat munkáját is.

Az ámokfutásba kezdett tömeget végül a kiérkező rendőrök fékezték meg, akik levegőbe leadott lövésekkel próbálták visszafogni az őket kövekkel megdobáló embereket. A helyi rendőrfőkapitány elmondása szerint a lövésekben senki sem sérült meg.

A balesetben megsérült embereket végül egy állami kórházban látták el. Állapotukról nem érkeztek jelentések. Nyugat-Bengál egészségügyi minisztere pedig bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben. Az indiai szabályok értelmében ugyanis a magánkórházaknak is kötelező elsősegélynyújtásban részesíteni a fizetni nem tudó embereket.

– Független Hírügynökség –