Madárinfluenza – Tiszti főorvos: Magyarországot nem fenyegeti veszély

Budapest, 2013. április 8., hétfő (MTI) – Magyarországot és az Európai Uniót nem fenyegeti a Kínában megjelent madárinfluenza veszélye – közölte az országos tiszti főorvos hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Paller Judit kiemelte: kicsi az esélye annak, hogy Magyarországon megjelenjen a betegség, kizárni azonban nem lehet. Ezért továbbra is azt kérik, hogy aki a közelmúltban Kínában járt és megbetegszik, azonnal forduljon orvoshoz.

Felhívják az Országos Mentőszolgálat, a háziorvosok és a kórházi orvosok figyelmét arra, hogy ha olyan influenzagyanús beteggel találkoznak, aki az elmúlt tíz napban Kínában járt, azt azonnal jelentsék az Országos Epidemiológiai Központnak, és onnan ezeket a légúti mintákat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai központi referencialaboratóriumába, Londonba továbbítják.

A magyar járványügyi hatóságot a múlt héten értesítette a WHO, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) arról, hogy Kínában egy új madárinfluenza-vírust azonosítottak, amely súlyos emberi megbetegedést képes okozni.

Paller Judit elmondta, hogy akiknél eddig a H7N9 vírust igazolták, azok nem voltak egymással kapcsolatban.

A tiszti főorvos közölte továbbá, a WHO jelenleg nem tartja indokoltnak utazási korlátozás bevezetését, de a Kínába utazóknak azt javasolják, hogy tartsák be a higiénés előírásokat, továbbá kerüljék el a baromfi- és kisállatpiacokat, s lehetőleg ne érintkezzenek szárnyasokkal.

Paller Judit hozzátette, hogy Magyarországon is folyamatosan figyelemmel követik a helyzetet, és rendszeres tájékoztatást adnak az esetlegesen szükségessé váló intézkedésekről.

A madárinfluenzának a közelmúltban Kínában megjelent H7N9-es, korábban emberen ki nem mutatott típusa vasárnap éjfélig 21 ember fertőzött meg, közülük hatan haltak meg, 621 hozzátartozójukat megfigyelik. A megbetegedések kivétel nélkül az ország keleti részén lévő területeket és Sanghaj városát érintetik. Utóbbiból jelentették eddig a legtöbb esetet, összesen tízet.

A kínai nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság hétfői sanghaji sajtótájékoztatóján arról számoltak be: egyelőre semmi jele annak, hogy a H7N9-es új madárinfluenza-vírus emberről emberre terjedne. A hatóságok továbbra is vizsgálják a betegek közvetlen hozzátartozóit és rokonait, de eddig nem mutatták jelét a betegségnek, így kizárható, hogy járványról lenne szó.

A fertőzés elleni országos küzdelemre Kínában tárcaközi bizottságot hoztak létre, az állategészség-ügyi hivatalok intenzívebbé tették ellenőrzéseiket. Sanghajban már több mint 98 ezer szárnyast vágtak le, és legalább három keleti nagyvárosban bezáratták az élőbaromfi-piacokat. A hatóságok a lakosságot óvatosságra intik, a csirkehús és a tojás alapos megfőzését tanácsolják, mivel a vírus magas hőmérsékleten valószínűleg elpusztul.

– MTI –