Madárinfluenza – Nébih: zárt etetést rendelt el a főállatorvos a baromfigazdaságokban

Kiskunmajsa, 2016. november 10. "Madárinfluenza miatt helyi zárlat" felirat egy kacsatartó gazdaság bejáratán a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán 2016. november 10-én. A telepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma madárinfluenza (H5N8) vírus jelenlétét mutatta ki.
Kiskunmajsa, 2016. november 10. "Madárinfluenza miatt helyi zárlat" felirat egy kacsatartó gazdaság bejáratán a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán 2016. november 10-én. A telepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma madárinfluenza (H5N8) vírus jelenlétét mutatta ki. - © MTI Fotó: Donka Ferenc
Budapest – Az országos főállatorvos az egész országra kiterjedően elrendelte a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Az intézkedés arra is kiterjed, hogy a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani és a tárolás során biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjen hozzá idegen fajú állat.

Szerdán újabb megbetegedést fedeztek fel Magyarországon, a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán lévő nagylétszámú kacsatartó gazdaságban mutatták ki a madárinfluenzát. A tájékoztatás szerint a fertőzött gazdaság körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendel el a hatóság.

A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okozott.

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a fertőzött állomány leölését az állategészségügyi szolgálat szakemberei már a gyanú alapján megkezdték.

Az elmúlt napokban több európai országból is tájékoztatás érkezett arról, hogy elhullott vadmadarakban azonosították a madárinfluenza megbetegedést. A betegségről, az aktuális információkról a Nébih honlapja folyamatosan frissül.

A Békés megyében egy hete kimutatott madárinfluenza-vírus miatt már hét Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az exportot az érintett megyéből vagy Magyarországról, köztük Kanada, Szerbia, a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hong-Kong és Szingapúr.

– MTI –
hirdetés