Madarassal szárnyalt a csapat

Madarassal szárnyalt a csapat

Először játszott válogatott
mérkőzést Miskolcon a magyar
férfi vízilabdacsapat.

A fő program a Magyarország – Kanada felnőtt pólómeccs volt hétfőn este a Kemény Dénes Sportuszodában, ám előtte sem unatkoztak azok a nézők, akik valamivel korábban megérkeztek a tavaly október elején átadott létesítménybe. Délután két miskolci csapat vívott – időnként igencsak komoly – csatát: a megyei vízilabda szövetség (BOVISZ) szervezésében zajló területi bajnokságban a MEAFC, illetve a VUK Miskolc gyermek I-es korosztályú fiataljai mutatták meg, miként is bánnak a labdával, mennyire gyorsak, technikásak a medencében. A felvezetésnek része volt egy átadás is, melynek keretében a szövetség, illetve a főszponzor nyújtott át ösztöndíjakat utánpótlás korú játékosoknak, valamint trénereknek.

A jövő csapatát

Az észak-amerikaiak az eltelt három és fél évtizedben könnyed játszópartnernek bizonyultak az aktuális magyar válogatott számára, amit a statisztika is alátámaszt. Merthogy a hétfőig megrendezett huszonnyolc találkozó mindegyike piros-fehér-zöld győzelmet hozott. „Két olimpia között vagyunk, ráadásul februárban, tehát a felkészülés elején – mondta még a kezdés előtt Cretiu Líviu, a VUK Miskolc edzője, az ob II-es Diósgyőri Várfürdő SC kapusa. – A magyar csapat most a nevek alapján inkább ligaválogatott, sok légiós, nagy név hiányzik belőle. De ettől a fiatal együttestől is egy nyugodt, négy-ötgólos győzelmet várok.” Erdei János, a BOVISZ és a Zempléni VK szakmai alelnöke, szakedző (aki kilenc évig a BVSC-nél dolgozott) az alábbiakat jegyezte meg: „Dénes most nagyon helyesen a jövő csapatát építi. A vízilabda még az úgynevezett utolsó bástya, csapatsportban, amelynek esélye van nyerni olimpián. Ettől függetlenül több sebből vérzik, részint a sportpolitika, részint a gazdasági válság miatt. De vannak tehetséges gyerekek, a megyében, Miskolcon, ahol már az uszoda is rendelkezésre áll, csak be kéne indulni…”
Steinmetzék nem sok esélyt adtak a kanadaiaknak; az ötkarikás címvédő ezzel a sikerrel elköszönt a megyétől, Miskolctól, de szerdán már kezdődik a Volvo Kupa. A hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodában az első napon Ausztráliával (19 óra), csütörtökön az Egyesült Államokkal (19 óra), míg pénteken a mostani ellenféllel, Kanadával (19 óra) találkoznak a Kemény-legények.

Jegyzőkönyv
Magyarország – Kanada 20-5 (6-0, 5-3, 4-1, 5-1)
Kemény Dénes sportuszoda, 700 néző. V.: Terpenka (kanadai), Madarasi (magyar).
Magyarország: Szécsi – Hosnyánszky (3), Madaras (6), Varga Dániel (2), Varga Dénes (2), Szívós (2), Steinmetz (1). Csere: Tóth M., Mátyás, Marnitz (1), Hárai, Török (2), Erdélyi (1), Bundschuh, Baksa (kapus). Szövetségi kapitány: Kemény Dénes.
Kanada: Randall – Feltham (1), Miller, Bicari, Conway, Graham (3), Boyd. Csere: Dakic (1), Vikalo, Robinson, Mcelroy, Glisic, Constantin (kapus). Szövetségi kapitány: Dragan Jovanovic.
Gól – emberelőnyből: 6/4, ill. 13/4.
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 1/1.