MABISZ: jelentősen emelkedett a nyugdíjbiztosítások száma

Budapest – A nyugdíjbiztosítások száma jelenleg meghaladja a 135 ezret – mondta az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) szóvivője. Gilyén Ágnes közlése szerint jelentős emelkedés figyelhető meg azóta, hogy az állam adókedvezménnyel támogatja ezt a biztosítási fajtát.

A szóvivő elmondta, hogy Magyarországon az ingatlanok mintegy 73 százaléka biztosított, ami európai uniós szinten is magas aránynak számít. Ugyanakkor például – egy nyugat-európai hasonló felméréssel összehasonlítva – az is látszik, hogy az életbiztosítást egyes fejlettebb piacokon fontosabbnak tartják, mint az ingóságokét – fejtette ki, megjegyezve: nálunk nincs akkora kultúrája, történelme annak, mint mondjuk Németországban vagy Franciaországban, hogy “mi vagyunk felelősek magunkért”.

Gilyén Ágnes kitért arra is, hogy a mediterrán országokban nagyobb a kötelező felelősségbiztosítással nem rendelkezők száma. E tekintetben Magyarország jobban áll. Mintegy 4 és félmillió a kötelező felelősségbiztosítások száma, viszont csak mintegy 810-820 ezer gépjárműre kötöttek casco biztosítást – mondta. Hozzátette, sokaknak eleve azért van cascójuk, mert hitelre vették járművüket és ahhoz kötelező volt azt megkötni, ha viszont a hitel lejár, sok esetben vagy felmondják, vagy valamilyen minicascóra váltanak.

– MTI –
hirdetés