Ma van a labdarúgó-világbajnokság döntője

Paul, a polip
Paul, a polip
A világ vezető politikusai és tucatnyi híresség érkezik vasárnap a dél-afrikai Johannesburgba, hogy élőben láthassák a labdarúgó-világbajnokság döntőjét, amelyen a hollandok csapnak össze a spanyolokkal vasárnap este.

A rendezők szerint a vb-döntőt 500 millióan látják majd világszerte. Jacob Zuma dél-afrikai elnök szerint a rendezők jó munkát végeztek, és “megérdemlik, hogy egy eddig jól végzett munkáért hátba veregessék őket.” Zuma szerint “mindenkinek ünnepelnie kell a vb-t, addig, amíg a döntőt le nem fújják a végén.”

A vb-döntőre a jegyek az utolsó darabig elkeltek: a 140 és 900 dollár közötti tiketteket van, aki 2500 dollárért (több mint félmillió forint) árulja az interneten. Egy helyi rádió játéka miatt a hallgatók közül néhányan átúsztak egy krokodilokkal teli folyót, intim helyeken tetováltatták tele magukat, vagy leszőrtelenítették teljes testüket, csak hogy belépőket nyerjenek a vasárnap esti döntőre.

Hollandia és Spanyolország csap össze egymással

Johannesburgba 17 állam-, illetve kormányfőt várnak, valamint érkezik két Nobel-díjas, tucatnyi hollywoodi sztár, illetve ott lesz Szófia spanyol királynő és Albert monacói herceg is – utóbbi dél-afrikai menyasszonyával jelenik meg.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szerint egyébként több mint három millióan követték figyelemmel a meccseket a helyszínen. A döntőnek helyet adó Soccer City stadionban a kapukat már este fél hétkor megnyitják, majd következik a záróünnepség, amelyen fellép több mint 700 előadó, köztük Shakira, és a Ladysmith Black Mambazo.

A vb-döntőn Hollandia és Spanyolország csap össze egymással.

– Független Hírügynökség –