Ma van a Kézmosás Világnapja

Október 15-e a Kézmosás Világnapja. Ebből az alkalomból minden évben felhívják a figyelmet arra, hogy a szappannal történő kézmosás az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb módja a fertőzések elleni védekezésnek.

A kezdeményezést három évvel ezelőtt indította útjára több nemzetközi szervezet, köztük az UNICEF, melynek magyar bizottsága tavaly szervezett először programot itthon a világnap alkalmából.

Tavaly október 15-én 85 országban, 600 ezer iskolában több mint 200 millió iskolás gyermek mosott kezet és vett részt oktatási, felvilágosító programokban. Indiában 15 ezer 115 emberrel megdöntötték az egy helyen történő kézmosás, Banglades különböző településein pedig csaknem 53 ezer résztvevővel a több helyen egyidejűleg történő kézmosás világrekordját. Magyarországon országszerte több mint 200 iskola csaknem 50 ezer alsó tagozatos diákja vett részt tavaly játékos iskolai programokban, melyek mind a kézmosás fontosságára hívták fel a figyelmet. A fertőző betegségek – mint például a hasmenés, illetve a légúti betegségek – 80 százaléka érintéssel terjed – mondta a Független Hírügynökségnek Kecskeméti Edit, az UNICEF Magyar Bizottságának igazgatója.

Idén csaknem 100 országban tartanak rendezvényeket, több mint 200 millió kisgyermek részvételével. Latin- és Közép-Amerikában a Guinness-rekord megdöntésére készülnek egyidejűleg történő kézmosásban. Itthon 278 iskola összesen több mint 75 ezer diákkal jelentkezett az UNICEF felhívására. Ez a tavalyinál 10 százalékkal több iskolát és 50 százalékkal több diákot jelent – közölték a szervezők. A programok között egyébként jelmezverseny, rajz- és dalíró pályázat is van.

Összességében a hazai 7-14 éves korosztály csaknem 10 százaléka vesz aktívan részt idén a programokban. Van olyan iskola, ahol például a felsőbb évfolyamosok felmérést végeznek a kézmosási szokásokról az alsósok körében, és van olyan intézmény is, amelynek a diákjai “Víruskommandó” névvel szappanokat osztogatnak a járókelőknek.

– Független Hírügynökség-