Ma van a Föld napja

Kazár, 2015. április 21. A kazári riolittufa-erózió 2015. április 18-án. A Mátraszele és Kazár közötti hegygerinc déli oldalán található riolittufa feltehetõen mintegy 20 millió évvel ezelõtt, a Mátra vulkáni kitöréseinek nyomán keletkezett. A talajfelszínt a víz eróziós munkája formálta, benne bonyolultan ágazó árkokat szabdalt. Április 22. a Föld napja. A világméretû környezetvédelmi akciónap társadalmi kezdeményezésként 1970-ben indult az Egyesült Államokból, Magyarországon 1990 óta tartják meg.
Kazár, 2015. április 21. A kazári riolittufa-erózió 2015. április 18-án. A Mátraszele és Kazár közötti hegygerinc déli oldalán található riolittufa feltehetõen mintegy 20 millió évvel ezelõtt, a Mátra vulkáni kitöréseinek nyomán keletkezett. A talajfelszínt a víz eróziós munkája formálta, benne bonyolultan ágazó árkokat szabdalt. Április 22. a Föld napja. A világméretû környezetvédelmi akciónap társadalmi kezdeményezésként 1970-ben indult az Egyesült Államokból, Magyarországon 1990 óta tartják meg. - © MTI Fotó: Komka Péter
Debrecen – Idén 25. alkalommal emlékezünk meg hazánkban április 22-én a Föld Napjáról.

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította a Föld Napja Hálózatot. Azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

Világmozgalom

Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es éveket a környezet évtizedeként aposztrofálva a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

HBN–FNA

Címkék: ,hirdetés