Ma van a csontritkulás világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adati szerint világszerte 200 millió nő szenved a csontritkulásban, Magyarországon pedig legalább 900 ezer embert érint. Az úgynevezett néma kór hazánkban a 60 év feletti nők harmadát és az 50 feletti férfiak ötödét érinti.

A csontritkulás világviszonylatban a második legjelentősebb népegészségügyi problémának számít, becslések szerint a következő 50 évben akár megduplázódhat a megbetegedések száma – áll az ÁNTSZ, az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete és a Tetra Pak közös sajtóközleményében.

A világ számos országában rendezik meg az Oszteoporózis Világnapját 1996 óta, hogy így hívják fel a figyelmet a betegség veszélyeire. Magyarországon1998-tól kezdve, minden év október 20-án tartják meg a világnapot. Nálunk egyes becslések szerint csaknem 900 ezer embert érint a kór, ebbe beletartoznak azok is, akik úgynevezett másodlagos csontritkulásban szenvednek. Ez azt jelenti, hogy más – mozgásszervi, autóimmun, daganatos – betegségek “velejárójaként” alakult ki náluk oszteoporózis.

Kezdetben teljesen tünetmentes a csontritkulás

Kezdetben teljesen tünetmentes a csontritkulás, ezért is nevezik néma kórnak. A betegség a szervezet kalcium- és D-vitamin hiánya miatt a csontok tömegének és mésztartalmának veszteségéhez, ezáltal a csontok lyukacsossá, üregessé válásához vezet. Szakemberek szerint rendszeres testmozgással, káros szenvedélyek – például kávé, alkohol, cigaretta – mellőzésével, kiegyensúlyozott táplálkozással, ezen belül is kellő mennyiségű tej, tejtermék elfogyasztásával nagymértékben megakadályozható, hogy a kalcium kiürüljön a szervezetünkből.

– Független Hírügynökség –