Ma tesz javaslatot Orbán Viktor az új államfő személyére

orbán viktor
orbán viktor
Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke szerdán írásban tesz javaslatot a párt államfőjelöltjére – ezt még hétfőn jelentette be Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője.

Schmitt Pál elfogadta az államfői jelölést
fuggetlen | 2010.06.23 11:55

Schmitt Pál az Országgyűlés elnöke “örömmel elfogadja” a köztársasági elnöki jelölést – jelentette ki a politikus szerdán újságírók előtt.


Schmitt Pál a Fidesz államfő-jelöltje
fuggetlen | 2010.06.23 10:40

Orbán Viktor Schmitt Pált, az Országgyűlés elnökét jelöli köztársasági elnöknek – jelentette be szerdán Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

A kormánypárt képviselőcsoportja csütörtökön tárgyal és nyilvánosan meghallgatja a jelöltet, majd pénteken döntenek. Az Országgyűlés jövő héten kedden vagy szerdán választja meg új köztársasági elnököt, aki augusztusban léphet hivatalba.

Az alkotmány értelmében Sólyom László megbízatását újabb öt évvel meg lehet hosszabbítani, ám várhatóan új államfőt választ a parlament. Fideszes körökben felmerült Schmitt Pál házelnök, Pálinkás József jelenlegi és Vizi E. Szilveszter volt MTA-elnök neve is, de Tőkés László esetleges jelöléséről is érkeztek hírek. A legvalószínűbb, hogy az Országgyűlés jelenlegi elnöke lesz Sólyom László utódja. Ha Schmitt Pált köztársasági elnökké választják, az új házelnök Kövér László, a Fidesz Országos Választmányának elnöke lehet.

Az ellenzéki pártok közül csak az MSZP állított államfőjelöltet

Az ellenzéki pártok közül csak az MSZP állított államfőjelöltet, hiszen csak a szocialistáknak van elegendő, ötven képviselője a jelöléshez. A legnagyobb ellenzéki párt Balogh András, bangkoki magyar nagykövetet látná szívesen a köztársasági elnöki székben. A diplomatát kedden a Fidesz-KDNP képviselői is meghallgatták, és alkalmasnak tartották az államfői posztra.

A harmadik Magyar Köztársaságot 1989. október 23-án kiáltotta ki Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök. Göncz Árpád 1990-től 2000-ig volt hivatalban. Őt Mádl Ferenc követte. 2005-ben Sólyom Lászlót választották államfővé, akinek ötéves mandátuma augusztus 4-én jár le.

– Független HÍrügynökség –