Ma temetik Bulányi Györgyöt

Szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a Rákoskeresztúri új köztemetőben Bulányi György piarista szerzetes, a Bokor bázisközösség alapítójának temetése.

A hálaadó szentmise délután 3 órakor lesz Budapesten a Ferenciek terén, a pesti Ferences templomban. A temetésre érkezőktől a szervezők kérik, hogy virágok helyett a rászorulók támogatásával fejezzék ki részvétüket.

Bulányi György piarista szerzetes, a Bokor Bázisközösség alapítója június 6-án, életének 92. évében hunyt el.

Bulányi György a Kegyestanítórendi Tanárképző Főiskolán, majd a Pázmány Péter Tudományegyetemen magyar-német szakon végzett. 1943-ban szentelték pappá a piarista rendben. Ezután piarista gimnáziumokban tanított (Sátoraljaújhely, Tata, Debrecen). 1945-ben Debrecenben fogott hozzá a Bokor nevű kisközösség szervezéséhez, amelyet a korabeli hatóságok illegális államellenes szervezkedésnek minősítettek, és Bulányi Györgyöt 1952-ben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. 1956-ban kiszabadult, és a budapesti belvárosi plébánián lett kisegítő lelkész. Hosszú rejtőzködés után csak 1958 áprilisában fogták el ismét. A börtönből végleg 1960-ban szabadult. Ezután szállítómunkásként dolgozott.

A közösségek szervezésével szabadulása után sem hagyott fel. Miután a Bokor tagjai közül 1979-től kezdve egyre többen megtagadták a kötelező katonai szolgálatot – feltehetően állami nyomásra -, a Magyar Katolikus Püspöki Kar 1982-ben eltiltotta a nyilvános papi tevékenységtől. Ezt a korlátozást csak 1997-ben oldották fel. Bulányi György életének utolsó éveit a piarista szerzetesek budapesti rendházában élte.