Ma tartják az előrehozott elnökválasztást Lengyelországban

Vasárnap választ új államfőt Lengyelország: a szavazóhelyiségek reggel hattól este nyolcig tartanak nyitva. A választást eredetileg ősszel tartották volna, de előre kellett hozni Lech Kaczynski elnök tragikus halála miatt.

A lengyelországielnökválasztáson tíz jelölt indul: a legutóbbi kimutatások szerint a két legesélyesebb az elhunyt elnök ikertestvére, a volt miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság nevű párt vezetője, illetve a kormányzó Polgári Platform jelöltje, Bronislaw Komorowski.

Az elnökválasztás előtt nyilvánosságra hozott legfrissebb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Komorowski kapja majd a legtöbb szavazatot a vasárnapi lengyel elnökválasztáson.

Április tizedikei halála miatt

Az elnökválasztást Lech Kaczynski lengyel elnök április tizedikei halála miatt kellett őszről előre hozni. A lengyel államfő az oroszországi Szmolenszk közelében halt meg, miután lezuhant az őt szállító repülőgép. A tragédiát a fedélzeten tartózkodó 96 ember közül senki sem élte túl.

Ha az elnökválasztás első fordulójában a tíz induló közül egyik sem kapja meg a voksok több mint ötven százalékát, július negyedikén újabb fordulót tartanak, amelyen a két legtöbb szavazatot jelölt indulhat. A lengyel elnököt egyébként öt évre választják.