Ma tartja alakuló ülését a Fővárosi Közgyűlés

Pénteken tartja alakuló ülését a Fővárosi Közgyűlés. A testületnek a korábbi 66 helyett 33 képviselője lesz ebben a ciklusban.

A Fidesz-KDNP 17, az MSZP 10, az LMP és a Jobbik pedig 3-3 mandátumot szerzett az önkormányzati választásokon. Emellett a közgyűlés tagja Tarlós István főpolgármester, akit közvetlenül választottak meg a budapestiek. Az alakuló ülésen részt vesz és beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz-KDNP szerezte meg a többséget, 17 képviselőjük lesz. Ezen túl szavazati joga van Tarlós István főpolgármesternek is, akit közvetlenül választottak meg a budapestiek az október 3-i önkormányzati választáson. Az MSZP frakciója 10, a Lehet Más a Politikáé 3, a Jobbiké pedig szintén 3 tagból áll majd.

Az ünnepélyes alakuló ülésen választják meg a főpolgármester-helyetteseket

Az ünnepélyes alakuló ülésen választják meg a főpolgármester-helyetteseket is. A városüzemeltetésért felelős főpogármester-helyettesi tisztséget György István tölti majd be, aki korábban is fővárosi képviselő, a Fidesz frakcióvezető-helyettese volt. A gazdasági és pénzügyekért felelős helyettes Bagdy Gábor lesz, aki szintén közgyűlési tag volt, a KDNP frakcióvezetője. Csomós Miklós felügyeli majd az oktatási és a kulturális területet, Pesti Imre pedig az egészségügyet és a szociálpolitikát. Ők szintén a közgyűlés tagjai voltak korábban.

A pénteki közgyűlésen döntenek majd a főpolgármester és helyetteseinek illetményéről, valamint a bizottságok elnökeiről és tagjairól. Nyolc bizottság alakul, feleannyi, mint korábban. A bizottságoknak hét-hét tagja, egy elnöke és két alelnöke lesz. Négy elnöki és öt alelnöki posztot a Fidesz-KDNP kap. Az MSZP két elnököt és öt alelnököt jelölhetett a bizottságok élére. Az LMP, illetve a Jobbik egy-egy elnöki, és három-három alelnöki helyet tölthet be. A pénzügyi ellenőrző bizottság és a városfejlesztési bizottság elnöki tisztét kapják a szocialisták, a közbeszerzési bizottság elnöke jobbikos politikus lesz, a jogi, ügyrendi, kisebbségi és vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottságot pedig az LMP vezetheti.

– Független Hírügynökség –