Ma is tüntetnek a görögök

Több ezren gyűltek össze Athén központjában szombaton, hogy a kormány megszorító intézkedései ellen tiltakozzanak.

A mostani demonstráció középpontjában a nyugdíjreform áll, amellyel nem csak kevesebb járadék, hanem szigorúbb szabályozás is jön.

“El a kezekkel a társadalombiztosítástól!” – áll a tüntetők legnagyobb transzparensén, amellyel szombaton vonultak fel a görög fővárosban. A demonstrálók bírálják, hogy “kiárusítják” a juttatásokat azzal, hogy a kormány három év alatt magánosítani készül több, kulcsfontosságú területen. Az egymillió tagot tömörítő GSEE, és a csaknem 400 ezer főt számláló ADEDY szakszervezet Görögország második legnagyobb városába, Szalonikibe is demonstrációt hirdetett. A tervezett nyugdíjreform szerint a különféle szigorítások mellett 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, és csökkentik a nyugdíj összegét is. A javaslatokról a hónap végén dönt a parlament, addig még sztrájkok is várhatók reform miatt.

A görög kormány nem sokat tehet az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött májusi egyezség miatt, amellyel 110 milliárd eurós hitelhez jut a következő években. Egyebek közt az adórendszer, a társadalombiztosítás átalakítása mellett kénytelen adót emelni és visszavágni a közalkalmazottak béréből is Görögország, hogy elkerülje az összeomlást.

– Független Hírügynökség –