Ma is példa a fejedelem élete

Ma is példa a fejedelem élete
© Fotó: Tányér József
Sárrétudvari – Vajdaságban emlékezett II. Rákóczi Ferencre a sárétudvari hagyományőrző kör.

A Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány tagjai, a népdalos csoportja a vajdasági Csókára utazott, hogy részt vehessen a Rákóczi-emléknapon. A Rákóczi-emlékév jegyében a csókai II. Rákóczi Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében a budapesti Rákóczi Szövetséggel együttműködve rendezték meg a Rákóczi-emléknapot.

Megérteni a múltat

A sárrétudvariak útba ejtették Zentán a vajdasági magyarság egyik legfontosabb kulturális központját. A Délvidék legnagyobb, túlnyomó többségében magyarok lakta városa, egy történelmi eseményről az 1697. évi zentai csatáról híres. Ellátogattak a szecessziós stílusú városházába, amelynek tornyából pazar kilátás nyílik. Az 50 méter magas torony felső részén a csatával kapcsolatos kiállítást nézték meg. Megismerhették a Savoyai Jenő herceg vezetésével győzelemre vitt csata történetét is.

Fotó: Tányér József

Innen már rövid út vezetett Csóka községbe, ahol a helyi II. Rákóczi Ferenc férfikórus elnöke Sziveri Szabolcs, s a kórus tagjai fogadták a sárrétudvariakat. A Szentháromság római katolikus templomkertben kezdődött az ünnepség. II. Rákóczi Ferenc egész alakos szobránál a sárrétudvari csoport tagja, Tóthné Szabó Mária, a magyar kultúra lovagja emlékező beszédében a fejedelmet, a karizmatikus politikust és katonai vezetőt igazi példaképnek nevezte. Hangsúlyozta, II. Rákóczi Ferenc emlékezete segít megérteni a múltat és építeni a jövőt. A sárrétudvari alapítvány részéről Petőné Papp Margit elnök és Eszenyi Imre koszorúzta meg fejedelem szobrát.

A művelődési ház színháztermében Homolya Ákos, a Rákóczi Szövetség Zentai Ifjúsági Szervezetének elnöke méltatta köszöntőjében II. Rákóczi Ferenc életútját és nyitotta meg a kulturális műsort. Föllépett a Csókai II. Rákóczi Ferenc férfikórus, szólót énekelt Fésűs Mária Újvidékről, illetve Eszenyi Imre aranykoszorús nótaénekes. A Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány népdalos csoportja kuruc nótákat adott elő. A rendezők nem feledkeztek meg arról, hogy Ady emlékév van, így két Ady verset is hallhatott a közönség fiatal diákok tolmácsolásában.

Fotó: Tányér József

A vajdasági túra második napján a sárrétudvari csoport megkoszorúzta a Tisza partján fekvő Zentai csata emlékhelyét, ahová Süli Zoltán a II. Rákóczi Ferenc férfikórus titkára kalauzolt őket.

– Tányér József –