Ma ül össze utoljára a parlament

Ma ül össze utoljára a parlament
Hétfőn tartja utolsó plenáris ülését a jelenlegi összetételű parlament, miután az MSZP még nem kezdeményezte a március elejére tervezett parlamenti vitanap megtartását.

Az utolsó ülésen várhatóan megválasztják az Országos Rádió és Televízió Testület új elnökét, akire az államfő és a kormányfő tett közös javaslatot. A miniszterelnök várhatóan napirend előtti felszólalásában értékeli a válságkezelés elmúlt egy évét.

Az Országgyűlés hétfői záróülésén várhatóan felszólal Bajnai Gordon miniszterelnök, ám erről végleges döntés még nem született. A napirend előtt megemlékezés lesz a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából. Az utolsó ülésnapon elsősorban nemzetközi egyezményekről dönt a Ház. A holokauszttagadás büntethetővé tételét biztosító Btk.-módosításról várhatóan nem döntenek. Ez utóbbit Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője kezdeményezte, ám a Fidesz továbbra sem támogatja a házszabálytól való eltérést, így erről a kérdésről ebben a ciklusban már szinte biztosan nem döntenek.

Az ORTT új elnökének megválasztása ugyanakkor felkerült az utolsó ülésnap napirendjére, miután a kormányfő és az államfő közösen terjesztette be jelöltjét. Majtényi László tavaly novemberben mondott le posztjáról. Az új elnökjelölt, Polyák Gábor megválasztásához az országgyűlési képviselők egyszerű többségének támogatása szükséges.

Az Országgyűlés hétfőn hoz törvényt az Egyesült Államokban illetve Magyarországon szerzett jövedelmek kettős adóztatásának illetve az adóelkerülésnek megakadályozására. A jogszabály hatálya a jövedelemadókra terjed ki. Jelentősége, hogy alkalmazásával kizárja a magánszemélyek, illetve a vállalkozások jövedelmének kettős adóztatását, hiszen meghatározza, hogy az egyes jövedelemfajták, így például az osztalék, a kamat, vagy a jogdíj tekintetében melyik szerződő államnak milyen körben van adóztatási joga.

A jelenlegi parlament mandátuma az új parlament első ülésszakának összehívása napján szűnik meg. A parlamenti bizottságok, illetve az Országgyűlés úgynevezett készenléti állapotban marad, így az új parlament – május közepére várható – felállásáig még összehívható, ám erre kevés az esély.

A hétfői utolsó ülésszak végén elköszön a parlament elnöke, ám az eddigi jelzések és gyakorlat alapján a köztársasági elnök várhatóan már nem szólal fel ebben a ciklusban.