M4 Sport – Év sportolója gála – Cseh és Hosszú is a legjobb háromban

Akt.:
Budapest – A kazanyi vizes világbajnokságon aranyérmes Cseh László és Hosszú Katinka is bekerült a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) hagyományos szavazásán. A győztest jövő csütörtökön, a Nemzeti Színházban sorra kerülő M4 Sport – Év sportolója gálán hirdetik ki.

Szöllősi György, a szavazást már 58. alkalommal kiíró MSÚSZ elnöke a keddi sajtótájékoztatón jelentette be az egyes kategóriák legjobb három jelöltjét, s elmondta, hogy 279 voks alapján alakult ki a sorrend. A férfiaknál a vívó Imre Géza és az autóversenyző Michelisz Norbert, míg a nőknél a kajakos Kárász Anna, illetve a síelő Miklós Edit került még az első háromba.

A csapatok versengésében a divízió I/A-s világbajnokságon a sportági elitbe feljutott férfi jégkorong-válogatott, a 44 év után Európa-bajnokságra készülő férfi labdarúgó-válogatott, illetve a 28 év után kontinensviadalon szerepelt női röplabda-válogatott között dől el a cím. Az edzők és a szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Dárdai Pál, Plagányi Zsolt és Shane Tusup került a háromba.

A gálán két életműdíjat is átadnak, az egyiket a Magyar Labdarúgó Szövetség, a másikat pedig az MSÚSZ. Utóbbi nyertesét be is jelentették, minden idők egyik legeredményesebb edzője, a kolozsvári születésű Károlyi Béla lesz a kitüntetett. Az Egyesült Államokban élő tornaedzői – akinek tanítványai kilenc olimpiai bajnoki címet nyertek – várhatóan részt vesz majd a gálán.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, örömét fejezte ki, amiért házigazdái lehetnek a gálának:

“Két éve már sportolókkal közösen ünnepeljük a magyar nyelv napját, hiteles embereket, hősöket keresünk a színpadon, ők pedig valóban hősök, akikkel azonosulni lehet. Nagyon szeretném, ha ez nem egy egyszeri alkalom volna, hanem hosszútávon is megtiszteltének minket.”

Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója a közmédia képviseletében hangsúlyozta: az M4 Sport – mint a legnézettebb hazai sportcsatorna – kötelességének érezte, hogy az év legjobb magyar sportolóinak elismerésére létrehozott gálaest névadó szponzora legyen, és kizárólagos közvetítőként a sportot, külön kiemelten a magyar sportot szerető közönség számára lehetővé tegye élő adásban az esemény megtekintését.

Szabó László, a gála kreatív igazgatója elmondta, hogy a csütörtökön 19.30 órakor kezdődő rendezvény körülbelül másfél órás lesz, ez idő alatt megpróbálják kihasználni a Nemzeti Színház minden technikáját, hogy a műsor méltó legyen a színpadra lépő világsztárokhoz. Hozzátette, fellépők érkeznek majd a tánc, a cirkusz és a könnyűzene világából is.

Szöllősi György elmondta, terveik szerint minél több korábbi győztes is részt vesz majd a gálán, míg az élőben közvetítő M4 Sport kihelyezett stúdiójában szólaltatja majd meg a nyerteseket.

A kategóriák szűkített listája:

Az Év férfi sportolója:

Cseh László
Imre Géza
Michelisz Norbert

Az Év női sportolója:

Hosszú Katinka
Kárász Anna
Miklós Edit

Az Év csapata:

Férfi jégkorong-válogatott
Magyar labdarúgó-válogatott
Női röplabda-válogatott

Az Év edzője:

Dárdai Pál
Plagányi Zsolt
Shane Tusup

Az Év labdarúgója:

Böde Dániel
Király Gábor
Nikolics Nemanja

Az Év gólja:

Böde Dániel (a Feröer-szigetek elleni Európa-bajnoki selejtezőn szerzett találatáért), Priskin Tamás (a Norvégia elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn szerzett találatáért), Németh Krisztián (az MLS-ben az Év góljának választott találatáért)

Az Év férfi parasportolója:

Boronkay Péter
Gelencsér Róbert
Szegfű Attila

Az Év női parasportolója:

Bereczky Atina
Biatovszki Míra
Gyurkó Alexandra

Az Év parasport csapata:

Férfi atlétaváltó
Férfi kosárlabda-válogatott
Női párbajtőr csapat

Az Év parasport edzője:

Antal Andor
Feczer Viktor
Galambos Zsolt

– MTI –Sporthírek


hirdetés