MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA – Van, ahol megduplázódott a látogatók száma

A késő délelőttig megkérdezett fővárosi múzeumok túlnyomó többségében a tavalyinál több látogatóról számoltak be, 11 helyszínen csaknem 80 ezren vettek részt a Múzeumok Éjszakája rendezvényein.

Több helyütt, így például a Néprajzi Múzeumban kétszer annyian voltak, mint tavaly. Idén rekordszámú, 275 intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez: Budapesten nyolcvannégy és százkilencvenegy vidéken. Tavaly 380 ezren vettek részt a rendezvényen. A 2009-es esővel szemben idén az időjárás is kegyes volt a Múzeumok Éjszakáját választókhoz és az intézményekhez.

 

Általában a látogatók számának növekedéséről számoltak be az eddig megkérdezett budapesti múzeumok és az éjszakai rendezvényekben részt vevő egyéb intézmények. Tizenegy helyen 79 ezer résztvevőt számoltak össze. Volt, ahol kis mértékű növekedést tapasztaltak: a Mezőgazdasági Múzeumban a tavalyi 12 ezernél ezerrel többen voltak, bár Bálint Ágnes kommunikációs munkatárs arról számolt be, hogy a múzeum kertjében olyan sokan voltak, hogy csak hozzávetőleges számot tudnak mondani. A tavalyival megegyező, ezer látogató kereste fel a Holokauszt Emlékközpontot.

Legtöbben valószínűleg a Magyar Nemzeti Galériában

A legtöbben valószínűleg a Magyar Nemzeti Galériában és annak környékén voltak, majdnem 20 ezren, de ebben nagy szerepe volt a virtuális épületfestő-verseny döntőjének.

A kiállításokat megtekintők számában a pálmát valószínűleg a Néprajzi Múzeum vitte el, ahol a tavalyi 8 ezer után most 17 ezren jelentek meg. Szintén duplázódásról számoltak be a Képzőművészeti Egyetemen, ahová idén 2800-an vettek részt az éjszakai rendezvényen – igaz, most tovább voltak nyitva, mint tavaly. A tavalyinál jóval több, csaknem kilencezer vendéget számláltak a Műcsarnokban. A kisebb kiállítóhelyek is megteltek, a Kegyeleti Múzeumban például több mint négyszázan voltak.

Eekordszámú intézmény csatlakozott

Idén rekordszámú, 275 intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez: Budapesten nyolcvannégy, százkilencvenegy pedig vidéken. Tavaly országszerte 380 ezren vettek részt a rendezvényen. Az európai nagyvárások hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakáján rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját.