Luxuscikké válhat a csokoládé 2050-re?

Eltűnhet a csokoládé a boltok polcairól
Eltűnhet a csokoládé a boltok polcairól - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A klímaváltozás a csokoládépiacra is hatással lesz.

Eltűnhet a csokoládé a boltok polcairól a klímaváltozásnak köszönhetően. Kutatók szerint a kakaóültetvények jelentős része 2050-re kipusztulhat, ez pedig a csokoládépiacra is hatással lesz.

A legtöbb kakaó Nyugat-Afrikában található, ahol az átlaghőmérséklet évről évre növekszik, aminek következtében csökken a termőterület. Tudósok szerint az elkövetkezendő 40 évben csak rosszabbodni fog a helyzet – olvasható a NoSalty portálon.

Génmódosítással

A kakaóültetvények megmentése érdekében fogott össze a legnagyobb édességgyártó cég, a Mars és a Kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói. A felsőoktatási intézményben génmódosítással próbálkoznak, hogy a kakaó ellenállóbbá váljon az időjárási viszontagságokkal és klímaváltozással szemben.

Még van idő

Egyelőre még nem futottunk ki az időből, de a kakaó következő generációjára már hatással lesz a hőmérséklet emelkedés. Kutatók szerint a mostani ültetvények 89,5 százaléka nem tudna alkalmazkodni a 2050-ben várható klímához.

Keresik a megoldást

Az éghajlatváltozás természetesen nem csak a csokoládéfogyasztásra lesz hatással, hanem más élelmiszerek előállítására is, a tudósok pedig ezen kihívásokra próbálnak valamiféle megoldást találni, remélhetőleg sikerrel.

HBN


Zürich - Az új élelmiszeripari trendnek megfelelően színesednek a termékek: egy zürichi csokoládégyártó cég egy évtized alatt kifejlesztett rózsaszín csokoládéval, egy genfi start-up vállalkozás pedig kék színű borral állt elő. A vezető csokoládégyártó, Barry Callebaut egy évtized alatt fejleszte...

Mi történik, ha megkívánjuk a csokoládét? Elkezdünk kutatni az után a lakásban. Egy gyerek pedig csokis sminket talált, hát azt ette meg.A 18 éves Lauren Rincon imádja a sminkeket, nemrégiben pedig vásárolt magának egy csokoládés szemhéjpalettát. A 16-féle antioxidánst tartalmazó sminket kakaóporral...